11.06.2024.

17:42

Foto: Reuters/Shutterstock/Printscreen

Vesti

Lavrov progovorio srpski na otvaranju Kancelarije ambasade Rusije u Banjaluci! Moskva poslala poruku svima u BiH!

Lavrov je na srpskom pozdravio i poželeo dobrodošlicu predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ostalim zvanicama na svečanoj ceremoniji otvaranja Kancelarije, čestitavši "kolegama i prijateljima u Republici Srpskoj na ovom značajnom događaju".

- Radili smo na tome nekoliko godina. Urađen je obiman posao čiji su rezultati vidljivi danas. Trenutak je zaista istorijski, jer ne otvara se svaki dan novo diplomatsko predstavništvo Ruske Federacije u svetu. Veoma nam je drago što se ovo dešava u prijateljskoj Republici Srpskoj - poručio je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, veze Rusije s Republikom Srpskom doživljavaju neviđeni uspon, kontakti na najvišem nivou su redovni, a i održava se blizak i poverljiv politički dijalog.

Šef ruske diplomatije je ukazao da u Republici Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti, da je u toku realizacija značajnih investicionih projekat, kao i da su ostvarene široke veze u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i sporta.

- Sve ovo čini obimnu bilateralnu agendu, koja se ne mora samo aktivno sprovoditi, već i stalno ažurirati, tražeći nove pravce i oblike saradnje. Prioritetnu pažnju posvetićemo izgradnji rusko-srpskog hrama i kulturnog i duhovnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komponenta za jačanje bratskih veza koje vezuju naše narode - naglasio je šef ruske diplomatije.

On je dodao da će strane nastaviti da razvijaju kontakte između univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj i pozdravio početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i nastavu ruskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Kako je naveo, "jasno se vidi koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma u srpskom narodu", a Republika Srpska je pravo uporište istorijske istine i borbe protiv pokušaja iskrivljavanja istorije.

Prema njegovim rečima, godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga, jer se "ne smeju zaboraviti podvizi naših predaka".

- Ovde, zajedno sa vama, mi smo na jedinoj pravoj strani istorije. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu. Kao što vidite, lista zadataka, opsežna sa navedenim temama, nije iscrpljena. Svi zaposleni u ruskoj ambasadi uvek rado komuniciraju sa prijateljima i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo obostrano korisnu saradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbednosti - naglasio je on.

Informer

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijedr Radovan Viškpvić otvorili su u Banjaluci Kancelariju ruske Ambasade

Lavrov je istakao da je napravljen veoma važan korak u tom pravcu, kao i da će se zajednička saradnja nastaviti.

- Računam na dalju pomoć administracije grada Banjaluke, kao i rukovodstva i svih građana bratske Republike Srpske. Hvala i sve najlepše - zaključio je Lavrov, obrativši se još jednom učesnicima na srpskom jeziku.