19.06.2024.

10:55

Foto: printscreen

Vesti

Španac poklekao pod pritiskom! Borelj ukida Kurtiju "sankcije" koje realno nisu ni uvedene!

Isti izvori potvrđuju da je ovu preporuku Borelj "oslonio na činjenicu da je Kosovo preduzelo korake u pravcu ispunjavanja zahteva EU", uprkos tome što Kurti sprovodi nevišeni teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Isto tako, ove "kaznene mere" zapravo nikada nisu ni uvedene, s obzirom na to da "kosovski premijer" Aljbin Kurti i "kosovska predsednica" Vjosa Osmani bez ikakvih problema učestvuju u međunarodnim forumima i sastancima u inostranstvu, pa je očigledno da je Borelj poklekao pod pritiscima šiptarskih mentora i uoči odlaska sa funkcije donosi ovakvu odluku.

Borelj je izveštaj o mogućnosti ukidanja "mera" predao državama članicama 18. juna. Ambsadori EU zemalja će oko ovog dokumenta raspravljati 19. juna.

Izvori RSE podvlače da će od diskusije na nivou ambsadora zavisiti kako će EU pristupiti dalje ovom pitanju. Ne isključuje se mogućnost da ukidanje mera bude na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova EU, koji će biti održan u ponedeljak 24. juna.

Kako potvrđuju izvori koji su ovaj dokument imali na uvid, evropski šef diplomatije je u izveštaju ocenio da bi "ukidanje mera predstavljao politički signal i doprinelo bi izbalansiranom kontekstu u kome može napredovati dijalog Beograda i Prištine".

"Od Kosova se u međuvremenu očekuje da iskoristi priliku da deluje na neeskalirajući način i izbegne nekoordinisane akcije. Borelj je navodno u izveštaju takođe naglasio da će Brisel nastaviti da prati dešavanja u severnom delu Kosova, kao i akcije Kosova i Srbije, što ne bi trebalo da stvara nove tenzije", piše RSE.

EU je navodno uvela "kaznene mere" lažnoj državi u junu 2023. godine, nakon nasilja krajem maja na severu pokrajine, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti na silu ušli u opštinske zgrade.