19.06.2024.

18:37

Foto: printscreen

Vesti

"Postoji rizik da utiču na svedoke!" Produžen pritvor Tačiju i Veseljiju u Hagu

U odluci suda se navodi da je raspravno veće ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična dela iz optužnice.

- Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo - navodi se u odluci.

Rizik od bekstva optuženih veće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora.

Kao i u prethodnih 14 odluka o produženju pritvora, sudije su utvrdile da je Tači i pre hapšenja, u jesen 2020., "pokušao da potkopa sud" i da je "nudio povlastice osobama koje je pozivalo Tužilaštvo".

"Tači posetiocima preneo informacije sa svedočenja zaštićenih svedoka"

Veće je u odluci, između ostalog, naglasilo da je utvrđeno da je Tači nedavno u sudskom pritvoru "posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka".

Kako piše u odluci, Tači je posetiocu "preneo uputstva za budućeg svedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja".

- Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz veća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja - piše u odluci.

Informer

 

Rizik je tim veći što tužioci Tačijevoj odbrani i dalje obelodanjuju podatke o svedocima koje nameravaju da pred sudije izvedu tokom procesa.

Što se tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, "nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja" i da je su, dok je bio šef obaveštajne službe ŠIK, njeni agenti "bili umešani u zastrašivanje svedoka".

I Veselji je, po veću, iz pritvora mogao odati poverljive informacije.

Veće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo "počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući svedoke".

Sudije su naglasile da je rizik od puštanja Tačija i Veseljija naročito veliki zato što na Kosovu vlada uporna klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu samo suzbiti zaštitne mere za svedoke.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.

Optuženi za udruženi zločinački poduhvat

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšena su na KiM 4. i 5. novembra 2020.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.