21.06.2024.

19:42

Foto: A.Nedeljković/Telegraf.rs

Vesti

Romi se sećaju pakla koji su pre 25 godina doživeli na Kosovu i Metohiji: Kuće im spaljivane, proganjani su i proterivani

Prema podacima iz knjige "Ja sam Rom, čovek kao i Vi" autora Agrona Osmanija, na Kosovu i Metohiji živelo je nešto više od 160.000 Roma, dok stvarni broj iznosi oko 270.000. Mnogi Romi su svoje strahote dokumentovali u dnevnicima, knjigama i memoarima.

Osmani u svojoj knjizi opisuje: "Skrivali smo se od bombardovanja, skrivali od noćnih zlih sila i pljačkaša! Ja sam Rom, čovek kao i Vi, i nisam znao od koga više da se krijem. Ko će mi naneti težu patnju i smrt… Žalost je velikom snagom uzimala maha".

Informer

 

U junu 1999. godine počelo je paljenje romskih kuća, a Romi koji su uspeli preživeti i napustiti Kosovo i Metohiju, rasuli su se po Evropi, Kanadi i Americi.

Većina pripadnika romske zajednice koji su došli u Francusku kao žrtve rata, dobila je papire koji su im omogućili ostanak i pokretanje novog života. Manji broj dobio je politički azil, drugi su dobili status izbeglica, a neki i državljanstvo, navodi Osmani.

Romska zajednica u Francuskoj održava međusobne kontakte i pomaže jedni drugima, a osnovali su i brojne nevladine organizacije putem kojih neguju svoju kulturu i tradiciju. Među njima se ističe Unija Roma s prostora bivše Jugoslavije u dijaspori (Union des Roms de L’ex Yougoslavie en Diaspora et en Doubs – 25), sa sedištem u Troyesu i Besanconu.

Informer

 

Tribine posvećene stradanju Roma sa Kosova i Metohije održane su od 12. do 14. juna u Troyesu. Na tribinama se razgovaralo o položaju Roma u Francuskoj i mogućnostima za snažniji razvoj njihove zajednice, kao i o predlogu romskih izaslanika iz više od 20 evropskih zemalja koji su se od 15. do 17. maja 2023. sastali u Berlinu kako bi definisali svoj odnos prema stradanju Roma na Kosovu i Metohiji i predložili proglašenje 13. juna Danom sećanja na stradale, prognane, ubijene i nestale Rome s Kosova i Metohije.

Ovaj predlog je jednoglasno prihvaćen na tribinama u Francuskoj, i odlučeno je da će se ovaj dan od sada redovno obeležavati, posebno u onim državama, gradovima i mestima gde živi brojna romska zajednica poreklom sa prostora bivšeg Kosova i Metohije.

Tribine je pratila prigodna izložba dokumentarnih fotografija Nedžmedina Nezirija, a početak programa obeležilo je prikazivanje potresnih dokumentarnih filmova istog autora.