22.06.2024.

11:07

Foto: Tanja Andric

Vesti

Dačić: Izbegnuti kolaps pokazuje da imamo stabilan elektroenergetski sistem

- Tako je i u našem političkom sistemu i uopšte u našem statusu kao države i kao naroda - rekao je on za TV Prva i dodao da se mnogima ne sviđa što je Srbija jaka.

Dačić je istakao da mnogima smeta što kod nas nije došlo do kraha elektroenergetskog sistema, a do toga nije došlo kako je objasnio zato što smo se mi spremali za neke teške situacije koje mogu da se dese iako su nas mnogi kritikovali za to i pričali da preterujemo.

- Setite se kada je predsednik Aleksandar Vučić pričao da treba da imamo pune robne rezerve, svi su mislili, to je sve onako, 'ajde. Pa ovde sada svakog dana imate i priče kako se EPS raspao, kako kako ništa ne funkcioniše, a sad odjenom ispada da jedino u Srbiji nije došlo do energetskog kolapsa - rekao je Dačić.

On je govoreći o festivalu "Mirdita, Dobar dan" koji treba da se održi u Beogradu od 27. do 29. juna kazao da se taj festival održava više godina unazad.

Dačić je naglasio da se taj skup ne održava na otvorenom i da po Zakonu o javnom okupljanju organizatori nisu u obavezi da ga prijave, ali da su ga oni ipak prijavili i rekli da se očekuje između 50 i 70 učesnika. Dodao je međutim, da postoje i najave nekih organizacija, koje se protive održavanju tog festivala da će u tom periodu oko 50 ljudi da protestuje.

- Bilo bi mnogo bolje da se to ne organizuje, ali ako se festival održi MUP će osigurati javni red i mir tako da neće tu biti bezbednosnih problema u velikom obimu - rekao je Dačić.

On je rekao i da je sa političkog aspekta održavanje ovog festivala drugo pitanje, naglašavajući da je ovakve stvari moguće organizovati u Beogradu, ali da nije siguran da je to moguće u Prištini baš sa takvom istom temom.

- Mi smo imali mnogo, mnogo takvih događaja u sred Beograda. Time se pokazuje i demokratski kapacitet naše države. Opet, s druge strane, nije dobro da u državi imate nešto što zabranjujete i u tom smislu neće biti zabrane - rekao je Dačić.

On je objasnio i da Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada ne daje dozvole, već samo donosi odluke ako se nešto odbija.

- Nama je zadatak i cilj da štitimo naše državne i nacionalne interese na najbolji mogući način. Tako da videćemo kako će se dalje odvijati - rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je naglasio i da za sada nema bezbednosnih problema i da nema najave da to mogu da budu ozbiljniji bezbednosni problemi koje je MUP ne može da kontroliše.

Dačić je rekao da će policija obezbeđivati taj skup i da su i organizatori tražili njihovo angažovanje. Prema njegovim rečima, zadaci policije i ciljevi se u suštini ne treba da menjaju i oni su, kako naglašava, oličeni u nečemu što se zove narodna milicija.

- Hajde da upotrebim taj stari izraz, nekome se možda on neće svideti ali on označava da je to narodna u smislu da je zadatak da čuva narod i da je zadatak da osigura bezbednost zemlje. Znači stabilni javni red i mir, bezbednost zemlje, borba protiv kriminala i korupcije ali i čitav niz drugih stvari koje su u nadležnosti MUP-a - rekao je on.

Dačić je dodao i da je važno što država ima pozitivan odnos prema policiji i ulaže u njeno opremanje i modernizaciju, ali da je sa druge strane bitno i da policija ima odgovoran odnos prema svojim obavezama. Naveo je i podatak da je u poređenju sa 2008. godinom danas manji broj krivičnih dela u Srbiji kao i pogunulih u saobraćaju.