23.06.2024.

13:53

Foto: printscreen

Vesti

Ministar Milićević na "Vidovdanskoj trpezi" u Minhenu poručio Srbima: U Srbiji niste gosti, to je vaša kuća - molim vas da nikada ne zaboravite srpski jezik i ćirilicu!

Proslavi koja je održana u Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu, uz podršku generalnog konzula Božidara Vučurovića, prisustvovalo je više stotina mališana, njihovi roditelji i zvanice iz javnog života.

Među gostima je bio i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić sa saradnicima.

Informer

 

Ministar Milićević pozvao je u svm obraćanju okupljene da budu jedinstveni i da podrže „odlučnu i hrabru borbu predsednika Republike Aleksandra Vučića kada je reč o odbrani naših nacionalnih i državnih interesa“.

- Treba da budemo ponosni, i ja jesam ponosan na sve što vi činite i radite draga deco. Na vaše učiteljice. Znam koliko je teško kada živite deleko od Srbije da sačuvate svoj jezik, kulturu, tradiciju, indentitet... U tome ćete uvek imati podršku Vlade Srbije. Našoj deci, koja žive rasuta po svetu, i vama koji ste u Nemačkoj, ja nikada kada dođete u Srbiju ne kažem dobro došli jer vi u Srbiji niste gosti, Srbija je vaša kuća. Molim vas da nikada ne zaboravite srpski jezik i našu ćirilicu. Kada završite škole i  fakultete, to svoje znanje i iskustvo iskoristite u Srbiji, mi ćemo vas iuvek čekati raširenih ruku – istakao je ministar Milićević.

Naglasio je da smo „ovog Vidovdana 2024. posebno ponosni na naš Svesrpski sabor, na ono što smo definisali kao naše nacionalne ciljeve u 21 veku, a tu pre svega mislim da sačuvamo mir i stabilnost, da se borimo za naš narod, da oseti boljitak od svega što mi radimo“.

- Srbija je bila uvek jaka onoliko koliko je jedinstvena. A moramo biti jedinstveni svi , ne samo mi koji smo u Srbiji, već svi Srbi gde god živeli. Nikada srpski narod nije bio genocidan, srpski narod je uvek bio slobodarski. Nikada nije vodio osvajačke ratove, niti je Srbin kročio s puškom na teritoriju druge države. Nikada nismo želeli sukobe, uvek smo poštovali međunarodno pravo. Velikima smeta kada im mi mali saopštimo istinu u oči. Kada se svi svrtsavaju negde, mi želimo samo da sačuvamo svoju suverenost, nezavisnost i svoju slobodu – rekao je ministar.

Najavio je i da će predložiti Vladi Srbije i kolegama iz Vlade Republike Srpske da centralna proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori ove godine bude u Minhenu, zbog velikog patriotizma koji pokazuju naši sunarodnici u Nemačkoj.

Informer

 

Tatjana Hot, koordinator za Nemačku Srpskih dopunskih škola Ministarstva prosvete Republike Srbije, zahvalila je ministru Milićeviću i generalnom konzulu Božidaru Vučuroviću na podršci. Zahvalila se i roditeljima koji svoju decu usmeravaju i podržavaju da pohađaju srpske dopunske škole.

- Naša škola ima važnu misiju – da deci koja žive daleko od matične zemlje prenese znanje o srpskom jeziku, kuturi i tradiciji. Danas, dok proslavljamo Vidovdan, posebno smo ponosni na naše učenike koji vredno uče i trude se da daleko od svoje otadžbine očuvaju svoje korene i identitet – istakla je Tatjana Hot.