24.06.2024.

09:24

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Ana Brnabić je veća Srpkinja od svih njih: Fašistički napad lažnih ekologa na predsednicu Skupštine!

Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“  objavilo je svoj napad na društvenoj mreži "Iks" (bivši Tviter).

U objavi stoji tekst sa opozicionog medija N1, sa komentarom na račun predsednice Skupštine Ane Brnabić: 

- Ne smeju to Nemci, u Berlinu i oko Berlina, samo Rusi kopaju, a ti možeš da probaš oko Krka - piše u tekstu.

Informer

Inače, ovaj napad usledio je nakon što se, povodom medijske hajke koja se poslednjih nedelja vodi protiv rudarenja litijuma u Srbiji, ali i istaknutih članova Vlade Srbije, oglasila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić. 

Na svom zvaničnom "Iks" profilu, ona je napisala juče sledeće:

- Sledeće činjenice su namenjene onima koji na vojnom dobru Morović vide marihuanu, ali ne vide da je Nemačka u punom jeku priprema za rudarenje litijuma kako bi bila samoodrživa, energetski i industrijski što nezavisnija - rekla je Brnabić.

Nemačka ima dva velika litijumska projekta - Vulkan i Zinvald. 

Vulkan (nalazi se u dolini Gornje Rajne) planira da pokrene komercijalnu proizvodnju litijuma u trećem kvartalu 2026. (Vulcan Energy starts its first lithium chloride production in Germany | Reuters)

Zinvald (nalazi se u Saksoniji, na nemačko-češkoj granici) je još u fazi istraživanja i očekuje se da će završiti studiju izvodljivosti do kraja ove godine.

Dok se mi ovde bavimo teorijama zavere, prepričavamo tračeve, slušamo svakog "pametnjakovića" koji je spreman/spremna da podeli neproverene i neutemeljene polu-informacije, dok mi govorimo "kad bude Nemačka, i mi ćemo" - Nemačka nas je sustigla i prestigla, iako smo mi krenuli u naša istraživanja pre tačno 20 godina!

- I odmah da odgovorim onima koji pričaju da lobiram za litijum ili za Rio Tinto. Ne, gospodo. Lobiram za Srbiju - poručila je Brnabić.