25.06.2024.

10:02

Foto: Reuters/printscreen

Vesti

Kina traži resurse i na Mesecu, a mi se i dalje raspravljamo sa "Tupkom" i "Glupkom" oko litijuma

Naime, Kineski lunarni modul Chang'e-6 uspešno se vratio na Zemlju sa prvim uzorcima sa tamne strane Meseca, što predstavlja veliki korak za kineski svemirski program.

Uzorke mesečeve prašine i stena, prikupljene pomoću bušilice i robotske ruke, kineski istraživači će analizirati pre nego što ih otkriju međunarodnim naučnicima. Ovi uzorci mogli bi pomoći u boljem razumevanju evolucije Meseca, Zemlje i solarnog sistema, kao i podržati kineske planove za korišćenje resursa na Mesecu.

Analiza uzoraka mogla bi pružiti dragocene informacije za naučna istraživanja i buduću upotrebu resursa na Mesecu. Naučnici istražuju mogućnosti korišćenja lunarnog tla za 3D štampanje građevinskih blokova i ekstrakciju gasova poput helijuma-3, kiseonika i vodonika.

Kineski naučnici će nakon analize deliti podatke sa međunarodnim partnerima. Uspeh dolazi u trenutku kada i druge zemlje, uključujući SAD, intenziviraju svoje lunarne programe, što može dovesti do značajnih naučnih otkrića.

Informer

 

Možda bi ovo mogla da pročita Mrinika Tepić, ili možda plagijatorka Danica Popović, ili možda tajkunski mediji, jer svi oni, a i mnogi drugi udruženi su u "borbi" protiv litijuma, koji našoj zemlji može doneti mnogo toga, ali to naravno njih ne zanima. I dok pojedine države resurse traže i na Mesecu, mi i dalje moramo da raspravljamo o litijumu.

Čak je i ona njihova omiljena teze da to nije bezbedno pala u vodu, jer je više od 100 domaćih i stranih stručnjaka sprovelo naučno istraživanje i zaključilo da projekat "Jadar" može da se realizuje bezbedno.

Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat "Jadar" može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

O ovoj temi se oglasila i predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, koja je istakla da treba da "verujemo malo u ovu zemlju, verujemo malo u naše ljude" i da bismo mogli da ponovimo "norveško čudo". Više o tome pročitajte OVDE.