26.06.2024.

11:40

Foto: ATAIMAGES

Vesti

Plagijatorka, zloupotrebila rad pokojnog kolege: Pročitajte ko je Danica Popović koja vodi kampanju protiv litijuma i sve će vam biti jasno!

Stoga, valja podsetiti ko je, zapravo, Danica Popović i zbog čega je jasno da nije stručna da daje sud o tako važnoj temi kao što je litijum.

Plagijatorka

Stručna komisija Ekonomskog fakulteta u Beogradu potvrdila je pre četiri godine da je prof. dr Danica Popović u svom prevodu udžbenika iz međunarodne ekonomije doslovno preuzela čak 150 strana čiji je prevodilac pokojni profesor Ekonomskog fakulteta Stojan Babić i time zloupotrebila njegovo delo.

Stručna komisija formirana je nakon što je Etička komisija Ekonomskog fakulteta u junu 2019. godine, na zahtev studenta Aleksandra Jakšića, pokrenula postupak za utvrđivanje neakademskog ponašanja profesorke Popović.

Njoj se na teret stavljalo da je prilikom izdanja novog prevoda udžbenika iz Međunarodne ekonomije, autora Dominika Salvatorea, zloupotrebila raniji prevod svog preminulog kolege.

Stručna komisija je uz pomoć softvera za otkrivanje plagijata zaključila da je u novom izdanju Međunarodne ekonomije, iz 11 spornih poglavlja u proseku "pozajmljeno" 43 odsto teksta, što čini 150 strana.

Sada ta ista plagijatorka Popović  daje sebi za pravo da komentariše kakva će zemlja biti nakon iskopavanja, poredeći je sa grobljem, iako je državni vrh Srbije i ranije govorio da je potrebno ispitati uticaj na životnu sredinu pre iskopavanja.

To je ponovio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekjučerašnjem obraćanju javnosti:

Informer

 

Govoreći o litijumu, Vučić je naveo da Srbija u ovom trenutku razgovara sa svim najmoćnijim i najvažnijim ljudima iz Evrope i sveta o zaštiti životne sredine.

Bez obzira ne sve, Popovićeva širi paniku i lažne informacije kako bi uz pomoć tajkunskih medija manipulisala i stvorila lažnu sliku o litijumu i Rio Tintu, stajući na put ekomskom napretku Srbije.