Autor: Informer.rs

26.06.2024.

15:57

Foto: Tanjug

Vesti

(VIDEO) Stigao odgovor ruskog diplomate! Ambasador Harčenko reagovao na Boreljov ultimatum Srbiji!

Borelj je, kako je Informer već pisao, Srbiji praktično uputio ultimatum poručujući sa Beograd mora da izabere između Rusije i Vladimira Vladimiroviča Putina i Evropske unije!

- Bliska saradnja sa Putinom nije kompatibilna sa pristupanjem neke zemlje EU - rekao je Borelj na konferenciji za novinare, dodajući da EU 'više nisu potrebne zemlje koje potkopavaju našu poziciju u spoljnoj politici'.

Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana ne bi trebalo da 'ugrožavaju svoju evropsku budućnost'.
- Spremni smo da dalje produbljujemo postepenu integraciju i širimo našu podršku partnerima sa Zapadnog Balkana. I očekujemo da će zajedno sa nama stati u odbranu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, a posebno Ukrajine u vezi sa merama preduzetim u cilju suprotstavljanja ruskoj invaziji na tu zemlju. Usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU jeste izraz strateškog izbora i posvećenosti članstvu u EU, dok održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom nije kompatibilno s izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU i unutar nje. Srbija još ne ispunjava ovaj uslov - istakao je Borelj.

Reagujući na ove tvrdnje, Harčenko je podvukao da je reč o doslovnoj i otvorenoj uceni.

Kompletnu izjavu ruskog ambasadora pogledajte u video snimku.