26.06.2024.

16:45

Foto: Reuters

Vesti

Šolc objavio dobre vesti za Srbiju! Glavni se složili da fon der Lajen bude šefica

- Ne možemo sebi da dozvolimo da se 'razvlačimo' u ovim teškim vremenima. Građani ne očekuju svađu oko mesta, već brz rad evropskih institucija - rekao je on, prenosi Rojters.

U govoru u nemačkom parlamentu, ocenjujući posledice ovomesečnih izbora za EP, Šolc je rekao da su se tri najveće grupe u EP, koju čine Evropska narodna stranka (EPP), Levičari i Evropski konzervativci i reformisti (ECR), takođe složile da bivši portugalski premijer Antonio Kosta treba da predsedava sastancima nacionalnih lidera EU, a da estonska premijerka Kaja Kalas bude šefica spoljne politike EU.

Ranije danas, italijanska premijerka Đorđa Meloni kritikovala je plan da se prva mesta u EU podele između tri glavne grupe, rekavši da je time ignorisan uspeh desničarskih partija na izborima za EP.

Njena konzervativna partija "Braća Italije" ne sedi ni u jednoj od tri glavne grupe u EP. Šolc je rekao da su izbori za Evropski parlament pokazali kako su višestruke krize, od pandemije koronavirusa do ruske invazije na Ukrajinu i rata na Bliskom istoku, slomile poverenje u EU i nacionalne vlade.

- Moramo osigurati da poverenje ponovo poraste u Nemačkoj i Evropi, i u mnogim zemljama širom sveta. To znači pružanje stvarnih rešenja, a ne samo protivljenje problemima kao što su populisti - napomenuo je Šolc.