Autor: Informer.rs

27.06.2024.

11:14

Foto: printsreen

Vesti

(VIDEO) Profesor rasturio kvazi argumente dežurnih hejtera: Šire se lažne vesti i panika oko litijuma - projekat "Jadar" doneće dugoročnu ekonomsku stabilnost!

Gostujući u emisiji "Info jutro" na TV Informer, profesor je prokomentarisao pokušaje dežurnih hejtera da sabotiraju projekat koji bi Srbiji doneo dugoročnu ekonomsku stabilnost.

Litijum je šansa za razvoj - istakao je naš sagovornik podvlačeći da je cela priča oko litijuma gurnuta u sferu u koju nije trebalo.

- To je projekat kao i svaki drugi, jedino što je mnogo veći. Ovaj projekat ima smisla i tu se slažem sa predsednikom, da mi treba da radimo baterije u Srbiji. Koliko znam, već imamo tehnologiju. I sad zamislite, imamo sirovinu, imamo baterije - ocenio je profesor osvrćući se na nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je neophodno otvoriti argumentovanu debatu o ovom pitanju.

Profesor je istakao da sve ukazuje na to da su ekonomski benefiti od litijuma nesporni.

- 2035. godine Evropa hoće da svi automobili idu na struju. Očekuje se da će cena litijuma rasti od 200 do 300 odsto godišnje. Projekat Jadar moramo dovesti u sferu struke, da razgovaramo, da kažemo šta nam je korist, šta nam je eventualno šteta. Svakako da izbegnemo ovu politizaciju - dodao je naš sagovornik.

Kompletno gostovanje profesora pogledajte u video snimku.

 
$bp("Brid_19478842", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1689152"});