27.06.2024.

12:16

Foto: printscreen

Vesti

Odjeknula istina u tajkunskim medijima! Priznali: "Moguće je ekološki kopati litijum"

Ove reči prenosi tajkunski "Danas" koji na taj način priznaje da je moguće ekološki kopati litijum.

- Kad to kažemo, znamo da taj proces ima uticaj na životnu sredinu, ali ti uticaji se mogu kontrolisati i držati pod kontrolom - rekao je Cvjetić.

On je istakao da svaki projekat nosi neki rizik, ali da se mora ići napred.

- Samo je pitanje da li ova država ima kapaciteta da kontroliše, ali verujem da ima želju. Mi stalno pričamo o kapacitetima. Ne treba bogzna kakav kapacitet – nametnete investitoru da mora da ugradi najbolju opremu i kontroliše svoje procese - istakao je Cvjetić.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da Srbija neće ni pokušavati da ulazi u projekat kopanja litijuma dok ne dobije sve garancije o zaštiti životne sredine od evropskih i svetskih stručnjaka.

Govoreći o litijumu, Vučić je naveo da Srbija u ovom trenutku razgovara sa svim najmoćnijim i najvažnijim ljudima iz Evrope i sveta o zaštiti životne sredine.

- I dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo da imamo čiste reke, pošto ne postoji ni jedan razlog da ih nemamo, da ćemo da imamo čiste planine, da ćemo i to odlaganje za deponiju da imamo potpuno uređeno u skladu sa svim najvišim evropskim standardima, da nikoga nećemo da ugrozimo, ničiji opstanak, nećemo ni da pokušamo ni da počinjemo oko bilo čega - rekao je Vučić u obraćanju građanima u Predsedništvu.

On je objasnio da projekti kao što je Jadar imaju tri elementa, zaštitu životne sredine, socijalni efekat i efekta na ekonomiju.

- Životna sredina - nećemo ni pokušavati, niti sa bilo kim razgovarati, dok ne dobijemo garanciju svih onih koji su u Evropi, od nemačkih zelenih do svih drugih, dakle od onih koji su najstrožiji po tom pitanju, da nam garantuju da nikakvih negativnih efekata po životnu sredinu neće biti - poručio je Vučić.

On je dodao da je današnji budžet grada Loznice 30 miliona evra, a da bi 2030. ako bi se kopao litijum iznosio preko 220 miliona evra.