27.06.2024.

12:50

Foto: Shuterstock

Vesti

RHMZ ne prestaje da izdaje upozorenja na nevreme! Alarmi se ne gase, ali vidite za šta je upaljen za subotu!

Kako se navodi na sajtu RHMZ, vremenska prognoza predviđa da će se i danas zadržati nestabilno vreme, sa čestom pojavom grmlјavinskih nepogoda sa intenzivnim plјuskovima, gradom i olujnim vetrom u zoni plјuska.

- Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred – navode u RHMZ.

Narandžasti meteo alarm, koji upozorava na vremenske nepogode koje su opasnije i većeg obima, danas važi za najveći deo Srbije, izuzev za zapad zemlje – Srem, Zapadnu i Jugozapadnu Srbiju, gde je na snazi žuti meteoalarm.

I u Beogradu sprano, sa pljuskovima, moguć grad i olujni vetar

Upozorenje na grmljavinske nepogode takođe posebno važi danas i za Beograd, a u RHMZ ističu da danas žitelje glavnog grada očekuje nestabilno i sparno vreme, “sa lokalnim plјuskovima i grmlјavinom koji u pojedinim delovima grada mogu biti intenzivniji uz grad i olujni vetar”.

Po vremenskoj prognozi, takođe nestabilno vreme nas očekuje i sutra, pa žuti meteoalarm, po kome su padavine i grmljavinske nepogode moguće, ostaje “upaljen” za gotovo celo područje Srbije, izuzev za Srem i Bačku u Vojvodini.

Skok temperature u subotu i alarm zbog vućina

Žuti meteoalarm RHMZ na snazi će biti i u subotu, ali zbog potpuno drugog razloga u odnosu na vremenske prilike koje nas očekuju do prvog dana vikenda.

Naime, dolazi do porasta temperature, pa se u subotu njen maksimum prognozira na 33 stepena, dok će u nedelju temperatura “skočiti” za još tri stepena, do maksimalnih prognoziranih 36 stepeni Celzijusa.

U većem delu zemlja, dakle, za vikend nas očekuje toplo i suvo, sa izuzetkom jugozapadne Srbije gde su u nekom periodu dana mogući pljuskovi sa grmljavinom.

Posle tople subote i nedelje, kako se navodi u prognozi RHMZ, nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom i padom temperature ponovo se očekuju od ponedeljka posle podne.

U ponedeljak uveče i tokom noći, kako je najavljeno, sa zapada i severozapada regiona stiže naoblačenje i osveženje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom.