28.06.2024.

06:23

Foto: pritnskrin

Vesti

Bomba! Evo kako se novinari BIRN žale na rukovodstvo: EU im traži 300 000 evra da vrate zbog pronevere!

Pored haosa koji je zahvatio BIRN zbog ponašanja regionalnog direktora, a koje uključuje zanemarivanje dužnosti, nedostatak komunikacije i neprimereno ponašanje, organizacija je nedavno dobila zahtev od Evropske unije da vrati više od 300.000 evra zbog zanemarivanja tokom implementacije Jačanje kvaliteta.

Vesti i nezavisno novinarstvo nakon BIRN-a nedavno su revidirani. Osnovna podrška SIDA-e produžena je samo za 20 meseci (iako SIDA stalno odlaže početak implementacije, tako da ugovor još uvek nije potpisan), ostavljajući celu Mrežu visi o koncu. Drugi veliki projekti se toliko loše upravljaju da bi ih slična sudbina mogla sačekati tokom procesa revizije. 

Zaposleni koji su se obratili javnosti saopštili su da je rukovodstvo BIRN-a napravilo brojne greške i propuste, te da je osim haosa koji je zahvatio ovu organizaciju zbog ponašanja regionalnog direktora, BIRN nedavno dobio zahtjev od Evropske komisije da vrati više od 300.000 eura zbog zanemarivanja tokom implementacije Projekta kvalitetnog novinarstva nakon što je BIRN nedavno prošao reviziju.

- Ovo, zajedno sa mnogim drugim promašajima, čuva se u tajnosti od većine zaposlenih koji i dalje ne znaju da će to uticati na njihove pozicije u organizaciji – napisali su zaposleni.

Saopštili su i da “postoji mnogo sličnih slučajeva sa kojima sadašnje rukovodstvo pokušava izaći na kraj u tajnosti, ali to bi moglo imati ozbiljne reperkusije za sve nas koji zarađujemo svoj hleb svakodnevni radeći u Mreži”.