28.06.2024.

08:44

Foto: Tanjug

Vesti

Srbi obeležavaju Vidovdan - Vučević održao govor: Da se poštuje međunarodno pravo sednica Vlade bi bila u Gračanici

Vučević održao govor

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Kruševcu, na centralnoj manifestaciji obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdan i 635. godišnjice Boja na Kosovu, da je Vidovdan ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta, ali i podsetnik na ključne trenutke i iskušenja kroz koje smo kao narod prošli u istoriji.

On je poručio da su se danas okupili u carskom gradu Kruševcu umesto u Gračanici i na Gazimestanu pošto nema poštovanja međunarodnog javnog prava, kao i da su na posebnoj sednici vlade razmatrali četiri ključne teme.

Ceo govor premijera Vučevića PROČITAJTE OVDE.

Počeo prikaz naoružanja i opreme VS

Na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu počeo je danas prikaz naoružanjuja i opreme Vojske Srbije kome prisustvuje premijerVučević, a na kome će prvi put u Srbiji biti prikazan sistem za protivvazdušnu odbranu (PVO) HQ-17AE. HQ-17AE je kineski PVO sistem kratkog dometa i služi za zaštitu trupa na kopnu.

On omogućava gađanje četiri cilja istovremeno na daljinama do 15 km i visinama do osam kilometara.

Vučević položio venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu

Predsednik Vlade Miloš Vučević, u pratnji ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nemanje Starovića, položio je danas vence na Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu, u okviru centralne državne manifestacije obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdan i 635. godišnjica Boja na Kosovu.

Usledilo je intoniranje himne "Bože pravde", a potom su vence položili i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Informer

 

Pre polaganja venaca, Vučević je predsedavao svečanom sednicom Vlade Srbije u Gradskoj kući u Kruševcu, na kojoj su učestvovali svi ministri kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Informer

 

Počela svečana sednica Vlade Srbije u Kruševcu

Svečana sednica Vlade Srbije povodom obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdana i 635. godišnjica Boja na Kosovu počela je danas u Gradskoj kući u Kruševcu.

Informer

 

Pored premijera Miloša Vučevića, sednici prisustvuju svi ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Informer

 

Završena vidovdanska liturgija u Ravanici

U manastiru Ravanica danas je održana vidovdanska liturgija kojoj je prisustvovao premijer Miloš Vučević, koji je po završetku liturgije otišao u Kruševac, gde će predsedavati svečanoj sednici Vlade Srbije, koja će biti održana povodom praznika Vidovdana i 635. godišnjice Boja na Kosovu.

Liturgiju su služili vladika braničevski Ignjatije i sveštenstvo SPC, a prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Nemanja Starović, Tomislav Momirović i Nikola Selaković, predstavnici Vojske Srbije, Policije, kao i više stotina građana.

Viovdan Srbima je čestitao i predsednik naše zemlje Aleksandar Vučić, a čestitku možete PROČITATI OVDE.

Liturgija u Gračanici

Ekipa Informera nalazi se u Gračanici, gde prisustvuje liturgiji povodom jednog od najvećih srpskih praznika Vidovdana, a nakon toga odlazi na Gazimestan.

Manastir Ravanica

U Manastiru Ravanica počeo je parastos Svetom knezu Lazaru i kosovskim junacima, kome prisustvuju predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i više ministara.

Pre početka liturgije hor "Vozglas" otpevao je himnu "Bože pravde".

Parastosu, koji služe vladika braničevski Ignjatije i sveštenstvo SPC, prisustvuju i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nemanja Starović, koji je ujedno i predsednik Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar kulture Nikola Selaković. 

Informer

 

Premijera su u manastirskoj porti dočekali vladika Ignjatije i igumanija manastira mati Marija.

Kako je najavljeno, gosti će po završetsku parastosa otići da se poklone ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upale sveće, nakon čega će vladika Ignjatije i sveštenstvo služiti liturgiju.

Informer

 

U Gradskoj kući u Kruševcu, u 11.20 časova, počeće sednica vlade, a u 12.00 sati premijer Vučević položiće vence na Spomenik Kosovskim junacima.

Premijer će se zatim obratiti javnosti, a od 12.30 sati predviđen je obilazak  Taktičko - tehničkog zbora, odnosno prikaza naoružanja i opreme.

Praznik će, kao i svake godine, biti obeležen i na Kosovu i Metohiji.