Autor: Informer.rs

28.06.2024.

21:24

Foto: Vlada Srbije

Vesti

Savez Srba u Rumuniji dodelio "Vidovdansku povelju" ministru Đorđu Milićeviću (FOTO)

Zahvaljujući se na priznanju, ministar Milićević je istakao da je  danas posebno ponosan jer je „Vidovdan dan koji simbolizuje  veličinu, snagu i hrabrost našeg naroda“. 

- Na Vidovdan 1389. godine su pokušali da nas pokore i ubiju, ali  nisu shvatili nepokolebljivost srpskog duha. To nisu kroz vekove  mogli da shvate ni drugi moćnici i zavojevači, kao što ni danas  neki ne shvataju. Vidovdan zato slavimo, ne obeležavajući ga tiho  kao dan poraza, već kao pobednici, kao narod koji je uspeo da se  uzdigne i odbrani svoju slobodu i ponos. Heroji koji su 1389.  izabrali nebesko umesto ovozemaljskog carstva, danas su naš  podsticaj, iz njihovog herojstva crpimo snagu i energiju. Naučili  su nas časti i junaštvu, da se ne predajemo, i predaja nikada nije  naša opcija. I ovaj Vidovdan 2024, treba da slavimo gasnije nego  ikada, ponosni na hrabru i odlučnu borbu predsednika Republike  Aleksandra Vučića u odbrani nacionalnih i državnih intresa. Mudrim i racionalnim odlukama predsednik Vučić čuva mir i  stabilnost, i bori se za napredak misleći o svakom građaninu  Srbije, čuvajući naše nacionalno jedinstvo jer smo uvek jaki  koliko smo jedinstveni. U vremenu najveće geopolitičke krize  posle drugog svetskog rata, kada veliki insistiraju da se mali  svrstaju i da im se potlače, Srbija čuva svoju slobodu, suverenost i  nezavisnost. Ponosni smo na naš narod, ponosni na Srbe gde god  živeli, ali ponosni i na sve naše sugrađane iz 24 nacionale  manjine koje imaju svoje Nacionalne savete u Srbiji. To je istina  i to naša politika – istakao je minstar Milićević na svečanosti  koja je priređena u Temišvaru.

Ministar je naglasio da „srpski narod, gde god da živi, mora biti  jedinstven u svojim ciljevima i nastojanjima koje smo definisali  na Svesrpskom saboru u Beogradu“. 

- Nacionalno i političko jedinstvo je ključ našeg opstanka i  napretka. Moramo biti čvrsto povezani, podržavati jedni druge i  delovati kao jedno, uvek imajući na umu dobrobit našeg naroda i  naše matične države. Isto tako, moramo poštovati države u  kojima živimo i narode sa kojima živimo kao dobre komšije,  braća i prijatelji – naglasio je ministar Milićević.

„Vidovdanskoj akademiji“ u Temišvaru, koju je organizovao  predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, prisustvovao je  i ministar u Vladi Republike Srpske zadužen za evropske  integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić. Prisustvo  ministra iz RS još jedan je pokazatelj dobre saradnje dve vlade,  kao i jedinstvenog pristupa Srbije i Republike Srpske ka našim  sunarodnicima u regionu i dijaspori.