29.06.2024.

11:21

Foto: Foto: Informer

Vesti

Posetili smo Hram Hrista Spasa u Prištini, evo šta smo zatekli: Njegov zlatni krst simbol je povratka prognanih Srba (FOTO)

Iako sav obrastao šibljem i visokom travom, hram svakom prolazniku pokazuje da šeta svetom srpskom zemljom - srpskim Jerusalimom. 

Ekipa Informera, putnik namernik, uputila se ka svetinji i zatekla, malo je reći, skandalozan prizor. 

Informer

 

Visoka trava, trnje, šiblje, visoka kapija i katanac na ulazu u sam hram. Ispred hrama - deponija i zmijarnik. 

Informer

 

U nastojanju da sruše, unište i oskrnave ovu crkvu, Albancima su zidine Hrista Spasa bile ponekad leglo narkomana i beskućnika, mesto za snimanje skandaloznih spotova, improvizovani javni toalet...

Informer

 

Albanska pevačica Era Istrefi snimila je spot za pesmu "E dehun", upravo u crkvi Hrista Spasa u Prištini, a u ovom video klipu Era i njeni plesači polugoli igraju u nedovršenom pravoslavnom hramu koji je više puta bio na meti albanskih ekstremista!

Informer

Informer

Informer

 

Nekada samo opasan tankom žicom, sada sa svih strana zaključan i zartvoren, hram bode u oči svima koji bi da dokažu da Kosovo nije srpsko.

Informer

 
 

Ali ovaj hram čeka... Njegov zlatni krst simbol je povratka prognanih Srba i čeka svoje vaskrsenje, čeka da mu se vrate oni koji su ga sagradili, čeka da njegovim zidinama odjekuje "Oče naš" i praznično "Hristos Vaskrse"... 

Do tada budućnost crkve ostaje neizvesna, a nama ostaje da joj se vraćamo i da je ne damo, jer je naša kao i celo vaskrslo Kosovo!