02.07.2024.

21:08

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Kako objašnjava Malović, Rio Tinto je verovatno mogao i ranije izaći sa sada objavljenom studijom o uticaju na životnu sredinu jer bi samim tim blagovremeno stali na put mnogim spekulacijama na ovu temu.

- Skup protiv litijuma se pretvorio u međusobni sukob opozicionara dok su se za govornicom smenjivali strani plaćenici i najveći zagovornici usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici. Ako izuzmemo sve one koji su taj dan došli u Loznicu sakupljeni sa koca i konopca samo da bi malo medijski živnuli zanemarljiv je broj građana Loznice koji je bio prisutan - kaže Malović i dodaje:

- To je jasan pokazatelj da čak ni građani Loznice nemaju problem sa iskopavanjem litijuma samo ukoliko ih struka uveri da neće biti štetnih posledica po životnu sredinu, a država garantuje da će se pridržavati najvećih svetskih standarda po tom pitanju.

Prema njegovim rečima, svakako da Evropa ima svoj interes da smanji zavisnost od litijuma iz Kine i zemalja Latinske Amerike ali je to istovremeno odlična prilika za neko novo poglavlje razvoja Srbije i njeno repoziciranje unutar same Evrope.

- Zato apelujem na Vladu Srbije da vrati projekat Jadar, da studije o proceni uticaja na životnu sredinu budu dostavljene nadležnim ministarstvima u zvaničnom i formalnom postupku. Ovaj zvanični proces će pretpostavljam zahtevati i javnu raspravu. Zbog toga nema mesta senzacionalizmu i politizaciji. Ukoliko Vlada Srbije ponovo bude razmatrala ovaj projekat i ukoliko projekat bude vraćen u redovnu proceduru koja je regulisana zakonom, svi građani Srbije i svi zainteresovani stručnjaci imaće dovoljno vremena i prostora da iznesu svoju argumentaciju - smatra Malović i dodaje:

- I ovo je na kraju najpoštenije. Ne može Srbija propustiti svoju budućnost zato što gubitnici svih izbora misle da mogu politički da prežive narednih par godina obmanjujući ljude pričom o Rio Tintu. Suviše je ovo velika šansa da bi je olako propustili i popustili pod pritiscima onih koji su prvo debelo naplatili svoju zemlju Rio Tintu ,a onda preko noći postali ekolozi i vajni stručnjaci za zaštitu životne sredine. Dužni smo sebi i potomcima da se odgovorno ponašamo prema resursima koje imamo i ako treba da se ekonomski dodatno ojača Srbija na duži period ovo je prilika koju ne smemo propustiti.