02.07.2024.

21:59

Foto: Tanjug

Vesti

Kurtijeva politika je proterivanje Srba sa KiM! Petković se obratio iz Brisela: Insistirali smo na formiranju ZSO! (VIDEO)

 

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković obratio se uživo javnosti.

- Tokom celodnevnih razgovora u Briselu naša strana bila je odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na primenu sporazuma, insistirali smo na formiranju ZSO. Beograd je potvrdio da je spreman da razgovora i o nacrtu statuta ZSO koji je izradila EU, a Bisljimi odbio da razgvora o njemu, što pokazuje da Priština nije zainteresovana za formiranje ZSO, a ni za proces normalizacije  - rekao je na početku obraćanja Petković.

Petković je istakao da je u trilateralnom razgovoru srpksa strana insistirala na formiranju SZO, jer je to najvažnije i ključno pitanje za opstanak Srba.

Ukazao je da je Bialjimi odbio da razgovara o nacrtu statuta koji je donela EU, jer nakon sporazuma iz 2013. i 2015 gde je definisano uspotsvalje ZSO, piše da je Stut prvi korak ka tome.

- To pokazuje da oni nikada neće formirati ZSO, i Kurtijeva politika je proterivanje Srba sa KiM - kazao je Petković.

On je pomenuo da je i prošle nedelje Vučić iskazao spremnost, a Kurti je to odbio što je dokaz da Priština ne želi da formira ZSO niti normalizaciju stanja na KiM.