03.07.2024.

18:05

Foto: Printscreen

Vesti

Ana Brnabić se obratila iz Berlina: Veliko je interesovanje nemačke privrede za Srbiju (VIDEO)


"Da dođemo do toga da je nacionalni interes na prvom mestu, a politički interes svakako uvek mora biti sekundarni i mora biti ispod nacionalnog interesa. Tu od Nemačke možemo da učimo", izjavila je Brnabić, koja boravi u poseti Saveznoj Republici Nemačkoj. 

Navela je da je čestitala nemačkim privrednicima na tome što će Nemačka biti prva evropska zemlja koja će početi da kopa litijum, kako kaže, 2026. godine i napominje da Nemci imaju dva velika projekta Vulkan i Zinvald i podseća da su 10. juna grad Karlsrue i gradsko veće Landaua odobrili dodatni prostorni plan za njihov rudnik litijuma.

"To je važno za Nemačku, to je važno i za Evropu, ali na prvom mestu je važno za Nemačku. To znači za Nemačku veću energetsku nezavisnost, veću energetsku samostalnost, to znači još jaču nemačku privredu i industriju. To opet znači da će oni moći da proizvode sve od baterije preko električnih vozila", ukazala je Brnabić i napomenula da je projekat Vulkan duplo manji nego projekat Jadar u Srbiji.

Ona je apelovala na deo opozicije da, kako je rekla, prestane da laže ljude u Srbiji da Nemačka ne koristi svoj litijum i istakla da je "ista ta opozicija koja je dovela projekat Rio Tinto u Srbiju, sada se pere od njega".

Objasnila je da su se u Nemačkoj eksperti iz više oblasti, poput zaštite životne sredine, okupili da diskutuju o litijumu, dok u Srbiji, kako kaže, to rade "pisci i poete".

Brnabić je ocenila da je delu opozocije koji je bio na vlasti do 2012. Rio Tinto bio dobar, a sad za vreme vlasti Aleksandra Vučića "on je užasan".

Objasnila je da je u Nemačkoj situacija drugačija.

"U Nemačkoj se politika ne vodi po tim linijama. Ako je nešto dobro za Nemačku, oni će se svi ujediniti i gledati kako to da izguraju. Zarad Nemačke, nemačkog društva i nemačke privrede", zaključila je Brnabić.