05.07.2024.

11:39

Foto: Fotoilustracija/Beta/Insajder

Vesti

Kurti napao Vučića i Srbiju u autorskom tekstu za Njujork tajms: NATO, volimo te, pomozi nam protiv Vučića, mnogo je naoružao Srbiju, vojno sarađuje sa Rusijom!

Prištinski ekstremista Aljbin Kurti u svom autorskom tekstu pod naslovom "Ne sumnjajte u NATO. Spasio je moj narod", dok se dodovorava i ulizuje Amerikancima i izražava ljubav NATO- koji je, kako piše, "urezan u kulturni i politički identitet jedne zemlje u Evropi: moje, Kosova" i koji je "pomagao u oslobađanju Kosova" i u kojem poziva SAD da ne umanjuje značaj NATO pakta, zakukao je svojim zapadnim mentorima tražeći pomoć i zaštitu od Srbije i Aleksandra Vučića. 

Kurti je pokušao da Srbiju predstavi kao agresora i krivca za bombardovanje, a NATO i Zapad kao dobrotvore koji su "Kosovo" odbranili "humanitarnom akcijom", u drugom delu je zakukao i molio za pomoć. Uoči 75 godina od osnivanja zapadne alijanse, Kurti je, kako je naveo "želeo da podseti na nemilosrdnu srpsku kampanju".

Kurti je u potom tekstu optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "bliski saradnik Moskve", ali i zakukao i molio svoje mentore za pomoć jer je, kako je naveo, Srbija za vreme vlasti Aleksanra Vučića mnogo ulagala i u svoju vojnu i u vojnu saradnju sa Rusijom.

"Novi front na Balkanu služio bi Rusiji kao i Srbiji: Srbija bi mogla da pokuša da osvoji teritoriju agresijom, a Rusija bi mogla da ojača Srbiju kao satelit, pored toga što će odvratiti svet od rata koji vodi u Ukrajini. Za vreme gospodina Vučića, Srbija je mnogo ulagala i u svoju vojnu i u vojnu saradnju sa Rusijom. U izveštaju američkog ministarstva odbrane iz 2019. zaključuje se da "Srbija pruža najpovoljnije okruženje za ruski uticaj na Zapadnom Balkanu". Kosovo, naprotiv, nije moglo da obezbedi manje permisivno okruženje. Ostali smo čvrsto prozapadni", napisao je Kurti. 

Informer