Autor: Informer.rs

05.07.2024.

17:14 >> 17:15

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Milun Zogović ne odustaje od jasnog narativa: Srbofobija je postala smisao postojanja i političke borbe brojnih subjekata u Crnog Gori!

- Reakcije na rezoluciju o Jasenovcu novi su talas stare, antisrpske histerije! Srbofobija je na žalost postala smisao postojanja i političke borbe brojnih političkih subjekata u Crnoj Gori.

Reagovanja iz Hrvatske dobrim delom su podstaknuta upravo tim narativom iz Crne Gore.

Izglasavanjem rezolucije o Jasenovacu parlamentarna većina i zvanična Crna Gora pokazali su svoj antifašistički i antinacistički karakter.

Protivnici rezolucije procenili su da je ta tema odlična prilika da dodatno naglase i potvrde svoje antisrpske stavove. Da potvrde da je "traktorijada" i dalje opcija, samo ako ih zapadne.

Treći su se priključili drugima u narativu i nadi da će uspeti zajedničkim snagama da ubijede Brisel da odigra na njih, da uspori evropski put CG i time stvori ambijent za pad Vlade, nove izbore i formiranje novih pokreta i stranaka. Očekivali su od Brisela da pomogne rušenju parlamentarne većine koja je isporučila rezultate u integracionom procesu koji su se čekali decenijama. Naivno.

Da ne govorimo koliko tek daleko od državničkog pristupa i držanja.

Umesto da se Crna Gora ujedini u osudi najgorih tekovina fašizma i nacizma ovog puta se podijelila na antifašiste i na antisrbe. Da, da, na antisrbe kojima ni svirepo ubijanje više stotina hiljada dece, žena i ljudi na više od pedeset najsvirepih načina u sistemu logora NDH za vreme drugog svetskog rata nije dovoljan argument da podrže rezoluciju jer se radi o srpskim žrtvama - istakao je Milun Zogović.