Autor: Informer.rs

06.07.2024.

21:13

Foto: Shuterstock/printskrin

Vesti

Šta će sad da kažu lažni ekolozi? Sevnula istina i na N1: Nemačka već kopa litijum i tek će da ga kopa na veliko!

U program N1 uživo se uključio novinar iz Dizeldorfa i na pitanje novinarke da li se kopa litijum i u Nemačkoj kao što je to pominjala Ana Brnabić, on je to potvrdio rekavši da se zasad kopucka, ali da je u planu iskopavanje znatnih ležišta ove rude.

- O nemačkim litijumskim projektima ćemo pokušati da saznamo malo više. Na vezi iz Dizeldorfa sa nama je novinar Dojče velea Srećko Matić. Srećko, da li Nemačka počinje da kopa litijum na svojoj teritoriji, kao što kaže Ana Brnabić. I šta su ti projekti "Vulkan" i "Zinvald"? - pitala je voditeljka novinara koji se uklučio u program.

- Pa nemačka zapravo kopucka, ne kopa baš onako kako bi to htela onako u većem obimu ili onako kako bi to moglo barem jednim dobrim delom zadovoljiti potrebe i Nemačke industrije barem ono što očekuju ovde privrednici. Znači, sada u relativno malim razmerama i u većem obimu bi moglo početi zapravo za nekoliko godina. Jedan od ta dva projekta koje ste spomenuli, upravo je u najavi, nalazi se na istoku Nemačke u regiji Ercgebirge, stara rudarska regija na granici sa Češkom, Zinvald. Tamo su istraživanja pokazala proteklih godina da ispod zemlje leže znatna nalazišta litijuma koji bi se kopao klasičnim putem - rekao je novinar Dojče velea.