Autor: Informer.rs

07.07.2024.

12:33 >> 12:34

Foto: Masha Bandjur

Vesti

Ministar Vesić izneo jasan stav: Vladi je važna svaka lokalna samouprava i to potvrđuju ulaganja iz budžeta!

Kao primer ulaganja u velike infrastrukturne projekte koji prevazilaze lokalne budžete Vesić je, između ostalog, naveo Niš gde je juče počela izgradnja železničke obilaznice o kojoj svi pričaju decenijama i koja je istorijski značajna jer pruga sada prolazi kroz centar grada.

Naveo je da je vrednost ove investicije 153 miliona evra i da će obilaznica biti duga 22,5 kilometara, kao i da će biti elektrificirana što znači da će se koristiti električne lokomotive umesto sadašnjih dizel lokomotiva.

- Plan je da se završi u roku od tri godine, ali ja mislim da će biti završena i ranije - rekao je Vesić gostujući na televiziji Pink i dodao da je ovo samo jedna od investicija u Nišu.

Osim toga, pomenuo je prugu Beograd-Niš čija će izgradnja početi krajem ove, početkom sledeće godine za šta će biti uloženo dve milijarde i 750 miliona evra, ulaganja u niški aerodrom “Konstantin Veliki” ukupne vrednosti više od 32 miliona evra, prugu Niš-Brestovac koja će biti završena do kraja ove godine.

 - Sva ta ulaganja višestruko prelaze budžet grada Niša što govori koliko je državi važan Niš, kao i svaka druga lokalna samouprava - rekao je Vesić.

Informer

 

Takođe, pomenuo je Novi Sad gde država trenutno gradi dva mosta – jedan na Fruškogorskom koridoru, u nastavku Bulevara Evrope i drugi kod Petrovaradina koji je veza prema auto-putu Beograd-Novi Sad-Subotica.

- Kada tome dodamo pešačko-biciklistički most koji ćemo graditi u Novom Sadu i auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, rekonstruisanu železničku stanicu Novi Sad, brzu prugu od Beograda do Novog Sada koja je završena i brzu prugu do Subotice koja će uskoro biti završena, kao i Fruškogorski koridor može se videti da sve te investicije više desetina puta prevazilaze budžet Novog Sada - rekao je Vesić.

Kada je u pitanju Kragujevac, podsetio je da se radi obilaznica oko tog grada, da je tu napravljen Državni data centar, da se sada rekonstruiše pruga Sobovica - Lužnica i da su stigle nove investicije.

Vesić je pomenuo i Beograd gde, kako kaže, sve velike infrastrukturne investicije potpuno finansira Vlada Srbije. S tim u vezi, naveo je obilaznicu oko Beograda, metro, fabriku za preradu otpadnih voda u Velikom selu i Batajnici, proširenje kapaciteta BG voza, novi savski most koji će se graditi na mestu starog tramvajskog mosta i tunel koji će biti u nastavku, kao i EXPO, novi nacionalni stadio.

Informer

- Bilo koju lokalnu samoupravu da pogledate u Srbiji, bez obzira da li je to Beograd, Niš, Novi Sad, Kragujevac, Užice, Kraljevo… videćete da Vlada Srbije ulaže mnogo više novca u razvoj tih mesta nešto što su njihovi lokalni budžeti - rekao je Vesić.

Naveo je da pojedini neodgovorni političari pokušavaju da skupe političke poene pričom da neko “odnosi novac iz tih mesta da bi se neko drugi razvijao”.

- Kada saberete koliko je uloženo u sva ova mesta videćete da tu mnogo više novca dolazi, nego što se pod znacima navoda odnosi tako da građanke i građani treba da znaju da su to investicije Vlade Srbije što samo govori o tome da država ima novca da finasira, a da oni političari koji varaju narod pričom da bi lokalne samouprave same mogle nešto da urade bez podrške vlade, samo prodaju praznu priču i pokušavaju da skupe jeftine demagoške političke poene - zaključio je Vesić.