09.07.2024.

08:50

Foto: BETAPHOTO

Vesti

Od Lajčaka do Pahora i nazad – Zašto nije izabran novi posrednik u dijalogu Beograda i Prištine?

Sa novim institucionalnim ciklusom u Briselu, nedeljama se spekuliše da li će posrednik u dijalogu Beograda i Prištine ostati Miroslav Lajčak. Pojedini mediji za vikend preneli su vest da na toj poziciji ostaje do januara.
 

“Savet Evropske unije produžio je mandat specijalnom predstavniku EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavu Lajčaku do januara 2025. Odluka je doneta na sastanku ambasadora država članica EU 4. jula”.

Do Komisije takva odluka, prema rečima glavnog portparola insitucije Erika Mamera, nije stigla. Podseća da je u petak njegova koleginica, portparolka Komisije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, objasnila da je izdata preporuka da se Lajčaku produži mandat.

Nekoliko meseci ranije, na isteku njegovog četvorogodišnjeg mandata spekulisalo se da Lajčak sa mesta evropskog posrednika za dijalog ide na dužnost ambasadora Unije u Švajcarskoj.
Pahor očekivao da će naslediti Lajčaka

Od tada se nagađalo i ko će ga naslediti. U prvi plan izbio je nekadašnji predsednik i premijer Slovenije. I Borutu Pahoru nije jasan epilog.

- U martu me je u Brisel pozvao specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, koji me je pitao da li bih bio spreman da razmislim o nastavku njegovog rada. Već tada sam bio svestan zamki koje čekaju onoga ko se prihvati ovog zadatka, ali sam odlučio da to uradim - rekao je Pahor.

Naveo je i da je znao da to neće moći bez podrške ključnih aktera slovenačke politike.

- Dobio sam podršku, na čemu sam zahvalan, ali onda se nešto promenilo u Briselu. Ne znam sve razloge zašto. Proces selekcije nije završen u maju, kako je prvobitno rečeno, ali je Savet EU u junu odlučio da Lajčaku produži mandat za pola godine - naveo je Pahor.

Mijačić: Nije vreme za nove momente u pregovorima

Čeka se nova komisija i debatovanje o novom specijalnom posredniku.

- U tom nekom vakuumu potrebno je neko da radi na kriznom menadžmentu i pretpostavljam da je odluka bila na tome da to ipak ostane Lajčak, koji mnogo dobro poznaje i jednog i drugog aktera, nego da to bude neko novi. Svako novi će doći sa nekom novom energijom, a u ovom trenutku je pitanje da se reše krizne stvari, a ne da se ulazi u neke nove momente u fazi pregovora - objašnjava Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o EU.


Neuspeh poslednjeg dijaloga

Lajčak i Borelj su krajem juna pokušali da organizuju sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga, ali nesupešno. Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić putovali su u Brisel, ali zajednički sastanak je izostao. U narednih nekoliko meseci Mijačić ne očekuje pomake.

- Imajući u vidu da Evropska komisija nije uspostavljena, a da američki izbori tek dolaze, kada smo prethodni put imali takvu situaciju, tada je američka administracija sa Ričardom Grenelom ušla u ovaj vakuum i rešavala pitanja na način na koji se tada rešavalo. Sada imamo ne samo Lajčaka u jednom tehničkom mandatu, već i sa strane američke administracije imamo Eskobara koji je napustio tu funkciju pre nekoliko meseci, a nema novog izaslanika - ističe Mijačić.

- U tehnički smo nezgodnoj situaciji - kaže Mijačić ukazujući na eskalatorne poteze u srpskim sredinama na Kosovu.

- Glavno je pitanje kako sačuvati mir u takvim okolnostima - dodao je Mijačić.

O Lajčkovom nasledniku odlučuje Boreljov naslednik. Već je za tu poziciju predložena premijerka Estonije Kaja Kalas. Potrebna je saglasnost