09.07.2024.

10:34

Foto: REUTERS/Laura Hasani

Vesti

SKANDAL! Kurti obnavlja kuću naciste Deve, odgovornog za progon i ubistva brojnih Srba!

List podseća da je tokom 2022. godine postojao pokušaj da kuća u južnom delu Kosovske Mitrovice bude obnovljena, ali da je reakcijom Beograda i ukazivanjem na njegova zlodela obnova kuće tada zaustavljena.

Radnici ponovo izvode radove na tom objektu, fasada je u potpunosti obnovljena, a ministarstvo kulture privremenih prištinskih institucija finansira radove sa 500.000 evra, ističu Novosti.

U tekstu se podseća da je prvobitni projekat tokom 2022. godine trebalo da sponzorišu Evropska unija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, ali su ga zaustavili kada su im poslate činjenice o Devinim zločinima tokom rata.

U pismu koje je tada u EU poslao direktor Jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof navodi se da je reč o ozloglašenom albanskom nacističkom saradniku.

"Plan je da se rezidencija pretvori u regionalni kulturni centar. S obzirom na identitet njenog istaknutog bivšeg stanara verovatno će postići suprotan efekat, budući da će biti odata počast pojedincu koji je odigrao istaknutu ulogu u nacističkoj okupaciji delova Srbije i u regrutovanju Albanaca za službu u diviziji Vafen - SS. Deva je imao aktivnu ulogu u borbi protiv antinacističkih srpskih i albanskih partizana, kao i u progonu i deportaciji stotina Jevreja u koncentracioni logor Sajmište", navodi se u pismu.

Dodaje se da je Deva bio odgovoran za progon i ubistva brojnih Srba i da takvoj osobi ne bi trebalo odavati počast niti njenu rezidenciju pretvarati u regionalni kulturni centar, jer njegova dela simbolizuju ekstremističku genocidnu ideologiju.