09.07.2024.

10:41

Foto: printscreen instagram

Vesti

Slave zločinca, pravdaju nasilje! Ministarstvo kulture: Obnova kuće Deve pokušaj rehabilitacije fašističkog zločinca!

Ministarstvo ističe da je Priština u ovom slučaju, kao i nažalost u brojnim prethodnim, pokazala potpunu doslednost u ekstremizmu i jednostranosti.

"Naravno, u svakom narednom slučaju, ekstremizam mora da ide korak dalje, pa tako kuća osvedočenog zločinca ne samo da postaje znamenito mesto, već, prema najavama i 'regionalni kulturni centar'", navodi Ministarstvo.

Naglašava se da Priština na ovakvom bizarnom projektu, koji vređa ne samo sve žrtve nacističkih zločina, već i elementarna moralna osećanja, pa i zdrav razum, insistira uprkos upozorenjima i protestima ne samo srpskog naroda i države, već i međunarodnih organizacija i Evropske unije.

"Jasno je da smisao ovakvog postupka ipak nije vezan isključivo za revizionističke ciljeve, već da slavljenje zločinaca, ne samo otvoreno, nego i demonstrativno, uz opravdanje politike nasilja u istoriji, ima za svrhu i njeno legitimisanje danas", ukazuje se u saopštenju. 

Ministarstvo naglašava da progon, kojem je svakodnevno izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji, ovako dobija dodatni zamah time što se oblast kulture, u kojem je srpsko nasleđe uveliko izloženo skrnavljenju, falsifikovanju, uništavanju i otimanju, pretvara u prostor slavljenja terora i upućivanja neskrivenih pretnji na najciničniji način i čime se podriva svaka mogućnost suživota na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo podseća da je Džafer Deva bio ozloglašeni nacistički kolaboracionista, da je bio aktivan u formiranju SS divizije „Skender-beg“, poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelnik Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministar unutrašnjih poslova fašističke Albanije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

Privremene vlasti u Prištini nastavile su renoviranje kuće nacističkog zločinca Džafera Deve, a ministarstvo kulture privremenih prištinskih institucija finansira radove sa 500.000 evra, objavile su danas Novosti.