09.07.2024.

11:44

Foto: Tanjug

Vesti

Brnabić iz Banjaluke poručila: Regionu potreban mir, stabilnost i izvesnost

Istakavši da je joj čast da se obrati u parlamentu Srpske nedugo nakon što je u njemu usvojena Deklaracija najavljena na Svesrpskom saboru u Beogradu, 8 juna. Brnabić je poručila da je dan održavanja Svesrpskog sabora bio dan kada smo slavili naše zajedništvo i kada je trebalo da ostavimo sve političke razlike po strani.

- To je bio dan u kojem smo uradili nešto za nas a ne nešto protiv nekog - poručila je Brnabić.

Istakla je da je na dan održavanja Svesrpskog sabora kada je usvojena Deklaracija, koja je ratifikovana u NSRS, a uskoro će, najavila je, i u Skupštini Srbije, Brnabić je istakla da je tada nedvosmisleno upućen poziv na mir, poštovanje, pijetet prema svim žrtvama rata, kao i na puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Nijednom jedinom rečju u Deklaraciji nismo uvredili nijedan narod i nismo povrediti teritorijalni integritet nijedne države - poručila je Brnabić i istakla da se Svesrpski sabor u svim ostalim aspektima biavio sadašnosću i očuvanju naše tradicije, jezika, pisma, običjaja, kako to rade i neki drugi narodi.

- Sazivajući sabor u vidu smo imali budućost i da je moguće biti srpskog roda, a da to ne bude pretnja nekoj drugoj naciji. srpsko zajedništvo i molba da se ono poštuje, poruka je za saradnju i zajedničku budućnost svih na Balkanu. Srbija je duboko posvećena saradnji u regionu kako bismo obezbedili mir i stabilnost - rekla je Brnabić.