09.07.2024.

14:09

Foto: informer.rs

Vesti

Jačanje veza između naše dijaspore i matične države! Milićević sa predstavnicima udruženja i nevladinih organizacija potpisao ugovore o podršci projektima

Za ovaj Program podrške izdvojeno je ukupno 79 miliona dinara. Na javnom konkursu, u kojem je učestvovalo čak 311 udruženja i organizacija, uslove je ispunilo njih 104, sa kojima su potpisani ugovori.

- Ovaj Program nije samo finansijska pomoć; on je dokaz odlučnosti da ostanemo povezani sa našom dijasporom i sunarodnicima u regionu, da zajedno radimo na očuvanju našeg identiteta i da stvaramo bolje uslove za napredak našeg naroda. Jedan od strateških ciljeva Srbije je očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda koji živi van naših granica. Integracija u državama u kojima žive ne sme biti na štetu srpskog jezika, kulture i vere, i na tome moramo svi zajedno da radimo upravo i kroz ovakve programe. Da budemo jedinstveni gde god bili – istakao je ministar.

Program finansijske podrške klasifikovan je u nekoliko različitih mera usmerenih na očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta kod naših sunarodnika koji đive van granica Srbije.

Najveći deo sredstava namenjen je za nabavku opreme za kulturno-umetnička društva, udžbenika i lektira za srpske dopunske škole, kao i sportske opreme za srpske klubove u rasejanju.

- Kao ministar, lično ću pratiti realizaciju projekata koji su dobili našu podršku i potrudiću se da ni jedan dinar ne bude nenamenski utrošen – istakao je ministar Đorđe Milićević nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima udruženja i organizacija civilnog društva iz Srbije. 

Sa udruženjima Srba iz inostranstva koja su dobila sredstva u okviru ovog projekta, ugovori će biti potpisani u narednom periodu. Beograd, 9. jul 2024.