10.07.2024.

12:32

Foto: sns.org.rs

Vesti

Petković u poseti Kini: Važno je da unapređujemo našu međupartijsku saradnju

Srpsku delegaciju u Pekingu je dočekala direktorka Biroa za Evroazijske poslove Međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta KPK, gospođa Vang Min, koja je istakla da je uverena da će poseta biti sadržajna i dati dodatan zamah produbljivanju odnosa dve zemlje.

Tom prilikom, Petković je zahvalio kineskim prijateljima na prijemu i toploj dobrodošlici, istakavši da se još jedna u nizu stranačkih poseta realizuje na inicijativu koju su još 2019. godine pokrenula dva predsednika Aleksandar Vučić i Si Đinping.

- Do ove posete dolazi nakon veoma uspešne i značajne posete predsednika Sija Srbiji. Važno je da unapređujemo našu međupartijsku saradnju i usvajamo primere dobre prakse na obostrano zadovoljstvo - naveo je Petković. 

Delegacija je prvog dana posete obišla Kineski državni arhiv publikacije i kulture gde je imala prilike da se upozna sa bogatim kulturnim, književnim, umetničkim nasleđem najstarije civilizacije na svetu.

- Ovaj arhiv je otvoren na inicijativu predsednika Narodne republike Kine, predsednika Si Đinpinga, kao mesto spoja arhivske galerije, biblioteke, muzeja, umetnosti. Predstavlja riznicu kineske kulture i prostire se na 380.000 metara kvadratnih, a u planu je da se otvori više manjih arhivskih objekata širom Kine - istakao je direktor Državnog arhiva publikacije i kulture gospodin Liu Čengjong.

On je predložio da se uspostavi saradnja nacionalnih institucija kulture Narodne Republike Kine i Republike Srbije i na sastanku je dogovoreno da uskoro zvanična delegacija predstavnika kulturnih institucija Srbije poseti Peking.