Autor: Informer.rs

10.07.2024.

21:33

Foto: Foto: Informer.rs

Vesti

Vesić: Do kraja godine devet novih zakona sa evropske agende (FOTO)

Vesić je to rekao na skupu u Beogradu kojim je obeleženo pet godina od osnivanja Transportne zajednice i formalni početak predsedavanja Srbije Savetom ministara i Regionalniom upravnim odborom Transportne zajednice.

Vesić je rekao da nas u godini koja je pred nama očekuje dosta zajedničkog posla na povezivanju regiona sa Evropskom unijom koje se ogleda kako u zajedničkim projektima u oblasti saobraćaja, drumske, železničke i vodne infrastrukture tako i u zajedničkim naporima da reforme u procesu pristupanja Evropskoj uniji sprovedemo što brže i efikasnije.

Informer

 

Naveo je da se čak 25 odsto svih propisa koje Srbija treba da uskladi sa Evropskom unijom tiče sektora transporta zbog čega je, kako kaže, veoma ponosan na činjenicu da je Srbija danas lider u regionu kada je reč o usvajanju pravnih tekovina Evropske unije u ovoj oblasti.

Vesić je naveo da je, kada je postao ministar, jedan od ključnih prioriteta koje je postavio bilo usvajanje svih zakona kojima se stvaraju uslovi da klaster u kome su pregovaračka poglavlja 14 – Transport i 21 – Transevropske mreže, a koji je otvoren krajem 2021. godine, bude što pre zatvoren.

Istakao je da je Srbija uradila ogroman posao u prethodnih godinu dana usvajanjem velikog broja zakona, pre svega iz oblasti železničkog saobraćaja, kojima se dodatno uskladila sa Evropskom unijom.

Kako je dodao, do kraja ove kalendarske godine očekuje nas usvajanje čak devet novih zakona sa evropske agende među kojima su i Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja, izmene i dopune više zakona u oblasti vazdušnog saobraćaja, istraživanju nesreća u vazdušnom, vodnom i železničkom saobraćaju, ali i izmene i dopune Zakona o putevima, kao i Zakon o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva.

“Očekujemo da svi ovi koraci, uprkos činjenici da je Vlada Srbije bila u tehničkom mandatu i da je suštinski zakonodavna aktivnost bila moguća tek od polovine ove godine, budu jasno prepoznati u Godišnjem izveštaju o napretku, koji Evropska komisija objavljuje na jesen”, rekao je Vesić.

Naveo je da se usklađivanje sa evropskim standardima ogleda i u sprovođenju infrastrukturnih projekata koji, dodao je, imaju izražen regionalni karakter i predstavljaju fizičku vezu zemalja regiona.

“Posebno sam ponosan na sporazum koji je Vlada Srbije potpisala sa Vladom Severne Makedonije o izgradnji brze pruge koja će povezati Srbiju i Severnu Makedoniju, koja će povezati Beograd, Niš i Skoplje i koja će omogućiti da ovaj železnički koridor, a ovom projektu se kasnije priključila i Vlada Grčke, poveže Budimpeštu, Novi Sad, Beograd, Niš, Skoplje, Solun i Atinu. Tih oko 1.500 kilometara brze pruge biće jedna od najdužih brzih pruga u Evropi, a sigurno će značiti život za sve zemlje regiona”, rekao je Vesić.

Naveo je da je Srbija ponosna što je članica Transportne zajednice koja je, kako je istakao, dobar regionalan okvir za koordinaciju i planiranje saobraćajnih projekata.

“Daćemo poseban doprinos da pokrenemo nove dodatne procese i projekte u Transportnoj zajednici kako bi ostvarili ono što želimo, a to je da ne slavimo desetogodišnjicu kao članovi Transportne zajednice, već da sve zemlje regiona budu članice Evropske unije”, rekao je Vesić.

Ministar je posebno zahvalio direktoru Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateju Zakonjšeku koji “sa toliko entuzijazma i ljubavi radi svoj posao i trudi se da postigne cilj za koji je postavljen, a to je da čitav region bude povezan”.

“Mi na Balkanu često imamo i različitie političke probleme, ali kada vam dođe Matej za takvom energijom i željom da nešto uradi, ne možete da ga ne poslušate čak i ako postoje neki objektivni problemi koji izgledaju veliki u tom trenutku”, dodao je Vesić.

Takođe, zahvalio je šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelu Žiofreu jer je, kako je rekao, trud koji on ulaže da se Srbija približi Evropskoj uniji više od posla koji obavlja.

Vesić je naveo da je, kada je postao ministar, zatekao nekoliko evropskih projekata u našoj zemlji koji su bili na čekanju, neki tri, a neki čak i pet godina, te da je prilikom prve zvanične posete Briselu koju je imao kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u razgovorima sa komesarima koje je tamo imao rekao da neće u ime Srbije tražiti novac ni za jedan novi projekat dok ne pokrenemo i počnemo da trošimo novac iz postojećih projekata.

“Tada smo gospodin Žiofre i ja napravili zajedničku komisiju i rezultat rada te komisije i velikog truda je da danas nemamo nijedan projekat Srbije sa Evropskom unijom u oblasti transporta koji je na čekanju. Svi projekti se realizuju, neki brže, za neke bismo želeli da budu brži, ali su svi u toku i sve ćemo završiti”, podvukao je Vesić.

Istakao je da sada sa ponosom možemo da ulazimo u nove projekte sa EU među kojima je izgradnja brze pruge od Beograda do Niša, kao i rekonstrukcija pruge Valjevo-Vrbnica.

“Verujemo da ćemo naići na podršku Evropske komisije i da će ona nastaviti da podržava Srbiju ovoliko koliko je do sada to činila, a mi naravno želimo da ta podrška bude i snažnija”, rekao je Vesić.

Osim ministra Vesića, na skupu su govorili direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.