11.07.2024.

11:29

Foto: Tanjug

Vesti

Da budemo čuvari svetskog mira i razvoja! Li Ming: Kina i Srbija treba zajedno sa drugim zemljama u svetu da podržavaju "zlatno pravilo"

- Da budemo čuvari svetskog mira i razvoja - rekao je kineski ambasador na okruglom stolu "Pet principa miroljubive koegzistencije", u organizaciji Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Ambasador Kine je podsetio i na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je istakao da je najvažniji interes Srbije očuvanje mira.

- Istorija i stvarnost nam govore da sve zemlje moraju da preduzmu odgovornost za održavanja mira, zajedno da slede put mirnog razvoja, da traže i čuvaju i dele mir. Danas, kada zemlje zavise jedna od druge, nije izvodljiva težnja ka takozvanom apsolutnom ekskluzivnom bezbednošću, kao i poboljšanje svoje ekonomije na štetu drugih zemalja - rekao je Li Ming.

Prema njegovim rečima, Kina i Srbija će nastaviti da čvrsto podržavaju međusobne suštinske interese, da se zalažu za zajednički i održiv koncept bezbednosti.

On je naveo i da Kina i druge zemlje u svetu sprovode zajedničke izgradnje inicijative "Pojas i put", te da se u Srbiji već mogu videti rezultati te inicijative kao što su pruga Mađarska-Srbija, autoput E763, Železara Smederevo i drugo.

Kineski ambasador je poručio i da je Kina spremna da zajedno sa Srbijom deli "plodove razvoja", traži razvoj i prosperitet, promoviše mir i stabilnost.

Informer

 

Li Ming je naveo da Kina proteklih 70 godina vodi nezavisnu i mirnu spoljnu politiku, a da je pod vođstvom "Pet principa" ta zemlja rešila granična pitanja sa većinom susednih zemalja, nikada nije pokrenula rat niti zauzela zemljište drugih zemalja.

Ambasador je podsetio i da je kineski predsednik Si Đinping uspešno posetio Srbiju u maju ove godine i da su dvojica šefova država potpisala i objavila Zajedničku izjavu, unapređujući sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na nivo zajednice sa zajedničkom budućnošću.

On je, pozivajući se i na nedavno saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije, rekao i da se moraju poštovati suverena ravnopravnost država članica UN-a, uzdržavati se od upotrebe sile za narušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje i rešavati međunarodne sukobe mirnim putem.

- Kina i Srbija treba zajedno sa drugim zemljama u svetu da podržavaju 'zlatno pravilo' tj. nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, da se protive nametanju svoje volje drugima i prisiljavanju drugih zemalja da biraju stranu - rekao je ambasador Kine u Srbiji na skupu.

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Nenad Stekić rekao je za Tanjug da je povod današnje konferencije, kojoj je prisustvovao i ambasador Li Ming, nedavno održana velika konferencija u Pekingu na kojoj je obeleženo 70 godina od Pet principa miroljubive koegzistencije.

Stekić je podsetio da su to principi jednakosti u međunarodnim odnosima, princip uzajamnog nenapadanja i princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih država.

- Srbija i Kina su dve države koje neguju izuzetno dobre bilateralne odnose i u tom smislu Srbiji je bitno da se pozicionira kao akter koji će da razume način na koji Kina egzistira u sistemu međunarodnih odnosa i kako kreira spoljnu bezbednosnu i ekonomsku politiku - rekao je Stekić.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević ocenio je da Pet principa miroljubive koegzistencije predstavljaju značajan doprinos kineske političke misli svetskoj diplomatskoj istoriji i mirnom razvoju saradnje između država u međunarodnim odnosima.

Đorđević je zahvalio Kini na principijelnom stavu o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno nepriznavanju tzv. Kosova.