Autor: Informer.rs

11.07.2024.

17:02

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Živković obišao fabriku za proizvodnju baterija u Subotici (FOTO)

- Sa predstavnicima kompanije razgovarao sam o mogućnostima za saradnju pre svega u kontekstu budućeg razvoja „Elektroprivrede Srbije“ kroz projekte obnovljivih izvora energije i potrebe za obezbeđivanjem skladišta zelene energije. Takođe, kompanijama poput „ElevenEs“ da bi bile održive u procesu proizvodnje baterija potrebna je zelena energija, i tu je ključna uloga EPS-a – rekao je Živković nakon obilaska pogona. On je dodao da će za buduću proizvodnju velikih baterijskih skladišta biti potrebne dodatne količine električne energije iz obnovljivih izvora i da je zadatak EPS-a da ih obezbedi.  

Informer

 

Direktor kompanije „ElevenEs" Nemanja Mikać naglasio je da se LFP baterije između ostalog koriste i za vetroelektrane i solarne parkove.

Informer

 

- Baterije koje proizvodimo najviše se koriste u industriji automobila i za  skladištenje stacionarnih sistema energije, kao sto su vetroparkovi i solarne elektrane,  ali u domaćinstvima. Saradnja sa  „Elektroprivredom Srbije“ moguća je na više nivoa, a prvi se odnosi na sisteme za skladištenje energije u vetroparkovima i solarnim elektranama – rekao je Mikać i istakao je da će „ElevenEs“ razvojem proizvodnje biti jedan od najvećih potrošača električne energije,  te da očekuje da sva energijа koju oni koriste dolazi iz obnovljivih izvora.