11.07.2024.

18:45

Foto: Tanja Andric

Vesti

Dodik: Srama komemoracija u Njujorku, uz ignorisanje svih žrtava osim bošnjačkih

Dodik je to rekao u izjavi za Srnu komentarišući održavanje komemoracije u UN povodom stradanja Bošnjaka u Srebrenici, koju jednostrano organizuje Zlatko Lagumdžija i ovi što, kako je naveo, sebe smatraju vlasnicima cele BiH.

To je, istakao je, još jedna "potvrda primene dvostrukih aršina dela međunarodne zajednice i zle, pokvarene i promuslimanske politike odlazećeg američkog ambasadora u FBiH Majkla Marfija i njegovih satrapa, predvođenih Kristijanom Šmitom i bošnjačkim političarima".

Komemoracija u Njujorku je održana na osnovu rezolucije donete na nezakonit i sumnjiv način u Generalnoj skupštini UN sa 84 glasa, iako UN ima 193 zemlje članice.

Dodik je rekao da su ta rezolucija i njeno jednostrano "guranje" na dnevni red Generalne skupštine UN, kao i sva dešavanja posle koja se odnose na forsiranje te priče samo doveli do još većeg razjedinjenja i podele naroda u BiH.

- Ništa drugo nije dobila ni BiH, ni autori rezolucije, a ni svet. Dobili su jedno veliko ništa. Ta rezolucija je nesprovodiva u BiH i ona u sebi ne sadrži nijednu ideju pomirenja. Njen jedini cilj, kao i onih koji su sve to organizovali jeste da se najveće žrtve genocida - srpski narod, etiketira i da se stavi ljaga na potomke stradalih u genocidu nad Srbima koji su počinili fašistička Nemačka ustaše i njihovo cveće - muslimani - istakao je Dodik.

Ovakvim potezima, naveo je Dodik, širenjem laži i konstruisanjem "svoje" istine, a sve zarad vlastite koristi, muslimani i njihovi nalogodovci, američki glavni šerif u sarajevskoj kasabi Majkl Marfi i njegov vazal Kristijan Šmit, koji je bruka i sramota cele Nemačke, obmanjuju ne samo narod u BiH, već i celu međunarodnu zajednicu.

Predsednik Srpske je naglasio da ignorisanjem Srba, jednog od tri konstitutivna naroda koji, nažalost, mimo svoje volje mora da živi u državnoj zajednici zvanoj BiH, ne mogu postići ništa, jer Republika Srpska i njeno rukovodstvo svojom politikom i autonomijom otežavaju sprovođenje interesa muslimanskih političkih vođa.

- Republika Srpska i Srbi u BiH su izopšteni u sopstvenoj zemlji, ignoriše se tročlano Predsedništvo BiH, Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara radi samostalno, iako je podređeno Predsedništvu, a sa druge strane nas optužuju za podrivanje Dejtona, sankcionišu nas, ucenjuju, dok Dejton podrivaju i već su dobrano razvalili Marfi i Šmit, zajedno sa ovima koji vežu konja gde im aga kaže - naveo je Dodik i istakao:

- Pa tako su i danas u Njujorku organizovali izložbu, održali komemoraciju o stradanju Bošnjaka u Srebrenici, bez bilo kakve saglasnosti tri naroda i dva entiteta.