Autor: Informer.rs

12.07.2024.

09:00

Foto: Ata images / printscreen

Vesti

OBELODANJENE ŠOK INFORMACIJE O RTS! Težak skandal na javnom servisu: Arčili narodne pare mimo plana i bez znanja Upravnog odbora

Kako piše Pištaljka, ovaj način poslovanja kojim se krši Pravilnik o finansijskom poslovanju RTS-a i obesmišljava uloga Upravnog odbora, rukovodstvo javnog servisa probalo je da prikrije tako što u izveštaju o poslovanju nije navelo šta sve nije realizovano od planiranih programa i zašto je novac namenjen odobrenim projektima otišao na realizaciju onih neodobrenih.

Pošto su se članovi Upravnog odbora pobunili zbog ove prakse, spisak nerealizovanih projekata ipak se našao u izveštaju kao poseban prilog. Ovo uprkos žestokom protivljenju čelnih ljudi RTS-a, koji su objašnjavali da se taj važan podatak ne može staviti u izveštaj zbog „tehničkih problema". Ono što je izostalo jeste valjano objašnjenje zašto planirani programi nisu realizovani, a neplanirani i neodobreni jesu.

- Moj predlog da se nerealizovani programski sadržaji ubace u izveštaj o poslovanju usvojili su skoro svi članovi Upravnog odbora. To je važno da se vidi, jer je dobar pokazatelj kako se pristupa planiranju. Dovodi se u pitanje svrha Finansijskog plana i Programa poslovanja ako se njih niko ne pridržava - rekao je za Pištaljku predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček.

Informer

Ako je za utehu građanima Srbije, čije milione od pretplate rukovodstvo RTS-a troši kako mu je volja, recimo da su „zahvaljujući" ovakvom poslovanju, ali i otkriću Pištaljke o malverzacijama u poslovima sa spoljnim produkcijama zbog čega je pokrenuta i tužilačka istraga, građani Srbije imali priliku da gledaju kako srpska reprezentacija uzima srebrnu medalju na svetskom prvenstvu u košarci.

Kako se vidi iz izveštaja RTS-a, milion i po evra koje je vrhuška RTS-a prvobitno namenila privatnoj produkcijskoj kući jedne svoje urednice za snimanje serije „Pupin" potrošeno je na prenose Mundobasketa. Prenosi nisu bili u planu, jer RTS nije imao prava na njih, ali je posle otkrića Pištaljke o malverzacijama u poslovanju produkcijske kuće urednice emisije „Šarenica" Anete Ivanović novac za tu seriju prebačen na nabavku prava za prenose svetskog prvenstva. Televizijska prava za takmičenja u organizaciji svetske košarkaške organizacije FIBA ranije je na više godina otkupila „Junajted medija".

Informer

Međutim, RTS nije otkupio prava od „Junajted medije", kako se vidi iz izveštaja, već od državnog MTS-a, koji je opet, eto slučajnosti, na predlog RTS-a trebalo da bude koproducent upravo serije „Pupin". Kako je Pištaljka tada pisala, RTS je prvobitno sa firmom „Atena" svoje urednice Anete Ivanović potpisao ugovor na skoro 2,5 miliona evra, ali je potom budžet smanjen na milion i po evra. „Produkcijska kuća „Atena" je obaveštena o izmenama koje je prihvatila uz obavezu da za ostala sredstva nađu novog koproducenta. Nakon što je MTS prihvatio ponudu RTS-a da bude koproducent na projektu, urađen je i dostavljen nacrt ugovora, ali ga MTS još uvek nije potpisao", rekli su tada iz RTS-a.

Kada je javnost saznala za dešavanja u RTS-u i kada je tužilaštvo pokrenulo istragu, koja više od godinu dana tapka u mestu, rukovodstvo javnog servisa se „odreklo" svoje urednice i prekinulo saradnju sa „Atenom". Vlasnica te privatne produkcije i bivša urednica RTS-a Aneta Ivanović pretila je tužbama i RTS-u i Pištaljci. Pištaljku i pored javne pretnje nije tužila.

RTS je u jednom momentu javnost obavestio da će oni sami snimati seriju o Pupinu, ne objašnjavajući da li će projekat otkupiti od „Atene" ili će raditi nov. MTS se o svemu nije oglašavao, a seriju „Pupin" više niko nije ni pomenuo, sve do RTS-ovog izveštaja iz koga se vidi da je „Pupinovih" milion i po evra prebačeno na Mundobasket. Šta je taj aranžman tačno podrazumevao, i šta je tačno plaćeno, iz izveštaja se ne vidi. Ono što je izvesno jeste da je prenos finala i dodele medalja bio najgledaniji program na RTS-u prošle godine.

Informer

Iz izveštaja javnog servisa za 2023. godinu vidi se i da je serija „Radio Mileva" dobila novac za još jednu sezonu, iako je jedna već bila planirana u istoj godini. Tako je ovoj seriji, jednoj od nagledanijih na RTS-u, umesto planiranih 2.140.944 evra za šestu sezonu, koja još nije prikazana, rukovodstvo RTS-a dodelilo još 2.118.480 evra za neplaniranu, sedmu sezonu. Sedma sezona je, opet, kako stoji u izveštaju, obezbeđena novcem koji je bio namenjen realizaciji planirane serije „Recept za ljubav". „Recept za ljubav" nije snimljen, iako je planiran, a zašto, to rukovodstvo RTS-a nije navelo u izveštaju o poslovanju, dokumentu koji ima za cilj da prikaže i opravda sve odluke menadžmenta javnog servisa u jednoj godini.

Emisija „Recept za ljubav" će zato možda biti realizovana ove godine, jer se ponovo nalazi u Programu poslovanja. Koliko će RTS platiti produkciji „Fajerflaj", izvršnom producentu te serije, nije jasno jer se ona u Finansijskom planu ne navodi kao posebna stavka. 

I tu nije kraj. Za seriju „Radio Mileva", rukovodstvo RTS-a u 2024. godini planira da utroši ukupno 2.266.242 evra, i to za onu neplaniranu sedmu, ali sada i za planiranu osmu sezonu. Da li se radi o nova dva miliona preko onih „neplaniranih" dva, ili su ona dva neplanirana deo ovih planiranih, i šta je planirano i šta nije i za koliko para, teško je reći čitajući izveštaj, a niko iz RTS-a nije raspoložen da ovaj galimatijas objasni.

Dalje, firma koja producira „Milevu" je „Nira pro", dugogodišnji saradnik RTS-a, koja za javni servis realizuje i seriju „Kamiondžije". Pištaljka je pisala da je vlasnik firme „Nira pro" Nebojša Garić, koji je svojevremeno bio suvlasnik „Multikom grupe" sa Draganom Đilasom, a koja je za javni servis proizvodila serijal „Vreme je za bebe". „Multikom grupa" je, opet, bila vlasnik marketinške agencije „Dajrekt medija", koja godinama preprodaje reklamni prostor RTS-a.

Zbog samo jedne rečenice iz jednog od prethodnih tekstova o RTS-u u kojoj smo napisali upravo ovaj podatak iz javnog registra da je Dragan Đilas bio vlasnik „Dajrekt medije", koja preprodaje reklamne minute RTS-a, predsednik Stranke slobode i pravde tužio je Pištaljku, optužujući njenog glavnog urednika da ga „dehumanizuje" i da iznošenje ovog podatka bez ijedne reči dodatnog komentara predstavlja „napad na njega sa ciljem javnog linča i fabrikovanja afere". Tako je Pištaljka neplanirano završila na sudu zbog pisanja istinitih podataka. 

Dalje, među nerealizovanim a planiranim serijama nalazi se i serija "Lako je Raletu" za čiji je nastavak RTS i pre početka emitovanja prve sezone već izdvojio 2.125.796 evra za drugu sezonu. Prema rečima generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića na jednoj sednici UO, ova serija nije dobila drugu sezonu, jer „nije imala uspeh koji je planiran". Ipak, novac namenjen za nju je potrošen, kako se u izveštaju navodi, na „više budžetskih linija".

Na „više budžetskih linija" preraspoređen je i novac koji je RTS prošle godine planirao da utroši na emisiju muzičke redakcije „Srbija peva". Ova emisija, budžetirana na 420.000 evra, takođe nije realizovana jer se, kako tvrde, „nije stiglo do zadovoljavajućih standarda u razvoju projekta", šta god to značilo.

O kakvoj je emisiji reč nije jasno, jer se ona, iako planirana za prošlu godinu, ne nalazi u Programu poslovanja RTS-a, u kom su navedeni projekti koji će u toj godini biti realozovani, kao i opisi tih projekata.

Informer

Predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček ukazivao je na ovaj problem u martu u svom odgovoru menadžmentu javnog servisa, koji je objavljen na sajtu RTS-a. On je tada naveo da je deo novca koji je bio namenjen za emisiju „Srbija peva" utrošen na takmičenje „Pesma za Evroviziju". Prema njegovim rečima, za „PZE" je preraspoređeno dodatnih, neplaniranih, 110.000 evra, što je skoro duplirani iznos za ovo takmičenje od onog koji je bio planiran, a koji je iznosio 140.000 evra.

Od neostvarenih planova, vrednih sedam miliona evra, rukovodstvo RTS-a je određeni deo uspelo i da „uštedi". Kako se navodi u izveštaju o finansijskom poslovanju, 239.300 evra nije potrošeno na druge projekte. Ovaj iznos bio je namenjen za emisije obrazovno-naučnog programa, dve emisije muzičke redakcije, tri sportskog programa, jednu dokumentarnu i na nezavisne produkcije koje je trebalo da produciraju sadržaj za muzički i zabavni program RTS-a.

A uprkos činjenici da se novac građana od pretplate troši na način koji se ne može nazvati transparentnim, Vlada Republike Srbije je u petak usvojila predlog za uvećanje pretplate za 49 dinara, pa će građani Srbije od sada izdvajati 349 dinara mesečno na javni servis.

Bez ikakve reakcije je više od godinu dana i Više javno tužilaštvo koje je pokrenulo istragu posle pisanja Pištaljke i krivične prijave predsednika Upravnog odbora RTS-a protiv direktora RTS-a Dragana Bujoševića. Klanšček je krivičnu prijavu podneo u februaru prošle godine zbog emisije „Jedan dobar dan" za koju je RTS izdvajao novac četiri godine, a da je nije realizovao.

Više od godinu dana kasnije, tužilaštvo koje vodi istragu Pištaljci je dostavilo skoro identičan odgovor kao i svakog prethodnog puta - da istraga i dalje stoji u mestu. „Postupajući javni tužilac podneo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja o predmetnoj krivičnopravnoj stvari a u cilju utvrđivanja postojanja elemenata krivičnog dela", navodi se u odgovoru Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.