12.07.2024.

10:06

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Petković i Starović sa Čen Bo: U Kini Srbija uvek ima ispruženu ruku prijateljstva i pomoć

Bivša ambasadorka NR Kine u Srbiji je sa delegacijom koju predvode član Predsedništva SNS Petar Petković i Nemanja Starović razgovarala o aktuelnim medjunarodnim odnosima u svetu i plodotvornoj i prijateljskoj saradnji Srbije i Narodne Republike Kine koja se temelji na ideji izgradnje zajednice za zajedničku budućnost u novoj eri.

Gospođa Čen Bo koja je ostavila snažan trag u Srbiji kao ambasador Kine, učesnicima se obratila na tečnom srpskom jeziku i poželela im dobrodošlicu.

- Drago mi je da vidim prijatelje izdaleka! Ovde nikada nećete nailaziti na uslovljavanja i pritiske već ćete uvek nailaziti na pruženu ruku, prijatelje, podršku i pomoć. Na primeru naše dve zemlje možemo da vidimo da čak i države sa različitim društvenim sistemima, ekonomskim razvojem, religijom, kulturom mogu ostvariti čvrste veze kroz obostrano koristan razvoj u okviru zajednice za zajedničku budućnost čovečanstva - prenela je Čen Bo na panel diskusiji sa delegacijom Beograda.

Petković, koji je i direktor Kancelarije za KiM preneo je učesnicima panela da se Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem uspesno bori sa raznim pritiscima, posebno po pitanju Kosova i Metohije, ali da odlučno čuva svoju nezavisnu i slobodarsku politiku, vrednosti koje su temelj i Narodne Republike Kine.

Ministar Starović sagovornike je detaljno upoznao sa spoljno-političkom pozicijom Srbije i izazovima sa kojima se svakodnevno susreće na putu očuvanja svoje nezavisnosti.