Autor: Informer.rs

12.07.2024.

22:30

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Mali Helezu sasuo istinu u lice: Izneo mu brojke o srpskoj ekonomiji i postavio ga na mesto!

"Srbija je apsolutno posvećena svom ekonomskom napretku u ovom trenutku, ali prioritet ostaje očuvanje mira, stabilnosti i zaštita naših građana.

Jasno je da smeta liderska pozicija Srbije u privrednom rastu, ali mi smo uvek nastojali da investicioni bum koji doživljavamo bude regionalni motor razvoja.

A kad već pominje ekonomsku situaciju u Srbiji, da podsetim ministra odbrane BiH, da je Srbija u prvom kvartalu ove godine imala najveći rast u Evropi od 4,7 odsto BDP, te da je lider u privlačenju stranih direktnih investicija sa 4,5 milijarde evra u 2023. godini. U toj istoj 2023. godini, BiH je privukla 873,5 miliona evra. Dakle, imamo pet puta više SDI samo u 2023. godini u odnosu na BiH.
Jednom sam već odgovorio ministru odbrane BiH, ali izgleda da nije zapamtio pa da ponovimo i ovo – stopa nezaposlenosti je u Srbiji u 2023. godini iznosila 9,4 odsto, a u BiH 13,2 odsto. Prosečna zarada u Srbiji je u periodu januar-mart ove godine iznosila 816 evra, u BiH 130 evra manje, odnosno 685 evra.

Posmatrano samo za Federaciju BiH, prosečna penzija je, pošto Helez mnogo voli da govori o penzijama, u periodu januar-april iznosila 314,7 evra, dok je u Srbiji bila 390,3 evra. Istovremeno minimalna zarada u Federaciji BiH je 309,5 evra, a u Srbiji je prešla 400 evra.

Dakle, kao što je Helez besramno lagao o predsedniku Srbije Aleksandru Vučić i optužio ga da je pucao snajperom na Sarajevo, tako je lagao i o ekonomskoj situaciji u Srbiji i o standardu naših građana. Zaista mislim da bi ministru odbrane BiH bilo bolje da ni ne priča o ekonomiji, a ako baš mora neka se bavi životnim standardom svojih građana umesto da laže i potpiruje mržnju.

I da zaključim, ako vam srpski politički lideri nisu po volji, bar poštujte građane Srbije i ne ponašajte se politički nezrelo i nedoraslo funkciji.

To je minimum napora koji je potreban za mir svih, a vaš maksimum tenzija koji pružate - ne pomaže, stoji u izjavi ministra Malog.