13.07.2024.

10:33

Foto: Foto: Printscreen/Instagram

Vesti

Predsednik Vučić u poseti Egiptu: Složili smo se da je mir neophodan i najvažniji, u Srbiji ćete uvek imati prijatelja

Obraćanje predsednika Vučića i Al Sisija

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi izjavio je danas da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Kairu razgovarao o političkim i ekonomskim temama, dodajući da je istaknuta uloga Srbije u jačanju saradnje i stablnosti u regionu. Al Sisi je rekao i da Egipat podržava primenu inicijative Otvoreni Balkan i želi da se zemlje tog regiona zbliže i da ojača regionalna stabilnost.

- Došli ste ovde sa svojom delegacijom i ovo je prva poseta te vrste za 15 godina - rekao je Al Sisi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je podsetio na saradnju dve zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih, ističući da Egipat visoko ceni tradiciju i istoriju srpskog naroda.

- Unapred se radujemo razmeni iskustva i stručnosti za jačanje mira i stablinosti u regionu i svetu. Zalaganja koja smo danas pokazali i predsednik (Vučić) i ja potvrđuje naše zajedničko stremljenje da nastavimo sa zamajcem koji svedoči našim bilateralnim odnosima posle moje posete vašoj prijateljskoj zemlji 2022. godine pri čemu gostoprimstvo koje ste mi pokazali i ciljevi koje smo postigli posle te moje posete u različitim oblastima od politike, vojne oblasti, ekonomije, oslikvaju naša zajednička uverenja za zajednickim temeljima u cilju obihvatnog razvoja odnosa Srbije i Egipta - rekao je Al Sisi.

On je rekao da su se tokom današnjih sastanaka saglasli o značaju jačanja saradnje u nauci, zatim i kroz Sporazum o slobodnoj trgovini što će ojačati trgovnsku saradnju dveju zemalja.

- Imamo komitete za ekonomsku i vojnu saradnju što će dodatno ojačati saradnju naročito kada je reč o investicijama u poljoprivredi, turizmu, informacionim i telekomunikacionim tehnologijama - rekao je predsednik.

On je naveo i da su razmenili mišljenja o različitim regionalnim pitanjima, posebno kada je reč o Ukrajini, gde su izrazli potrebu za što hitnijim postizanjem mira.

Vučić se potom zahvalio na izuzetnom gostoprimstvu, na tome što se ovde osećamo kao kod kuće.

- Veliko hvala što smo uspeli da se posle 2022. godine danas potpišemo važne dokumente - rekao je Vučić i tom prilikom akcenat stavio na ugovor o slobodnoj trgovni.

Vučić je poručio da su se, govoreći o ukrajinskoj krizi složili da je mir najbitniji i najvažniji.

- Želim vama predsedniče Sisi da izrazim divljenje zbog načina na koji vodite zemlju, posebno uzimajući u obzir okruženje u kom se nalazite. Kada sve to imate u vidu, a da vi toliko gradite u svojoj zemlji, da gradite novi glavni grad i čitav severni deo, mediteransku oblast, to zahteva poštovanje. Želim da se tom brzinom razvija i moja Srbija. Hvala još jednom na gostoprimstvu, u Srbiji ćete uvek imati odanog i lojalnog prijatelja - rekao je Vučić i pozvao predsednika Egipta da ponovo poseti našu zemlju.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha Al Sisija danas je u Kairu potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiće više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat. Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

Koji su još ugovori potpisani pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

Sastanak delegacija

U Predsedničkoj Palati u Kairu održava se plenarni sastanak dve delegacije, Srbije i Egipta, u prisustvu predsednika Vučića i predsednika Al Sisija.

Sastanku prisustvuju ministri u Vladi Srbije, Tomislav Momirović, Aleksandar Martinović, Jelena Begović, Zlatibor Lončar i Dejan Ristić, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Nakon toga, u prisustvu dvojice predsednika, biće potpisan niz sporazuma, a predsednici će održati i zajedničku konferenciju.

"Danas ćemo učvrstiti odnose"

Vučić istakao je da je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao o najvažnijim pitanjima odnosa između Srbije i Egipta i poručio da će dve zemlje danas dodatno učvrstiti odnose i otvoriti nove puteve saradnje.

Informer

 

Vučić koji boravi u zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat na Instagram profilu @budućnostsrbijeav napisao je da je sa prijateljem i uvaženim domaćinom predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem razgovarao i o mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima na kojima će sarađivati u predstojećem periodu.

- Razmenili smo mišljenja i o svim izazovima koji opterećuju današnji geopolitički kontekst, kao i o mestu i ulozi naših zemalja u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti. I Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu - naveo je Vučić.

On je dodao da će danas Srbija i Egipat dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose i otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit našeg naroda. Vučić je zahvalio Al Sisiju na gostoprimstvu.

U toku tet a tet sastanak

U Predsedničkoj Palati u Kairu počeo je tet-a-tet sastanak  predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdel Fatah al Sisija.

Nakon toga biće održan plenarni sastanak dve delegacije i biće potpisan niz sporazuma, a održaće se i zajednička konferencija dvojice predsednika. 

Informer

 

Predsednik Vučić prisustvovaće zatim i svečanom ručku, koji će u njegovu čast organizovati predsednik Al Sisi.

Vučić položio cveće

Podsećamo, ispred Predsedničke Palate u Kairu, predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi dočekao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za predsednika Vučića priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, uz intoniranje himni Srbije i Egipta. 

Takođe, Vučić je položio vence na grob Neznanog junaka i spomen-grobnicu predsednika Anvara Sadata u Memorijalnom kompleksu neznanog junaka.