13.07.2024.

12:29

Foto: Tanjug

Vesti

O slobodnoj trgovini i još 10 dokumenata o saradnji: Ovo su sporazumi koji su potpisani u Egiptu

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Zajednički akcioni plan između Nadležno telo za investicije i slobodne zone GAFI - Arapska Republika Egipat i Razvojne Agencije Srbije (RAS) - Republika Srbija za 2024 -2025 potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib. 

Sporazum o saradnji između Grada Beograda i Grada Kaira potpisali su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.  

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Užica i Guvernije Asuana - Grada Asuana potpisali su gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati.  

Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Pazara i Grada Damieta potpisali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta  Badr Abdelati. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva rada Egipta u oblasti rada i zapošljavanja potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati. 

Protokol o saradnji između Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i Al- Azhar Univerziteta u Egiptu potpisali su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar inostranih poslova i emigracije Egipta Badr Abdelati. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija  Srbije i Ministarstva komunikacija i informacionih tehnologija Egipta o saradnji u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija potpisali su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar komunikacija i informacionih tehnologija Arapske Republike Egipat Amr Talat. 

Memorandum o razumevanju između Ministarstva kulture Srbije i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta za saradnju u oblasti antikviteta i muzeja potpisali su ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi. 

Memorandum o razumevanju između Etnografskog muzeja u Beogradu i Vrhovnog saveta za antikvitete Egipta o saradnji u oblasti muzeja potpisao je ministar Momirović i ministar turizma i antikviteta Egipta Šerif Fathi. 

Memorandum o razumevanju između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Carinske službe Egipta o saradnji u carinskim pitanjima potpisali su v.d. direktora Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Egipta Ahmed Kučuk.

Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

"Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto", naveo je Momirović.

Istakao je da je to jedna velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, ali i ogromna šansa za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije.