Autor: Informer.rs

13.07.2024.

15:09 >> 15:45

Foto: printksrin

Vesti

Vučić tokom obraćanja iz Kaira: Do kraja godine zajednička vojna vežba sa Egiptom, planiram afričku i azijsku turneju! (VIDEO)

- Razgovarali smo o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali najkonkretnije o saradnji Srbije i Egipta. Pričali smo i o saradnji na vojnom nivou. Dogovarali smo kako da povećamo trgovinsku razmenu, potvrdili da imamo zajedničke statove po važnim geopolitičkim pitanjima. Posebno je važan Sporazum o slobodnoj trgovini, 33,5 odsto srpskih proizvoda da izvozimo u Egipat bez carine, kao i 87 odsto poljoprivrednih - istakao je i dodao:

- Posebno je važan Sporazum o slobodnoj trgovini, 33,5 odsto srpskih proizvoda da izvozimo u Egipat bez carine, kao i 87 odsto poljoprivrednih. Posebno bih se zahvalio predstavnicima Arapske lige. To pokazuje kakav je odnos Srbije prema 22 članice Arapske lige i obrnuto.

Informer

 

- Afrika i Azija su kontinenti koji najbrže rastu i značajni su nam za dalji napredak. Imaćemo sastanak i sa predsednikom Vlade i predstavnicima parlamenta. Videćemo novi glavni grad. Već ulaženo 60 milijardi. Predsednik Sisi mi je rekao da će se i on preseliti. Kažu ljudi, inflacija im je 27,8 odsto. Super, nama je 3,8. Ali mora se imati u vidu u kakvom su okruženju. Čini mi se da smo kroz razgovor rešili sitne razlike koje smo imali. Na jesen bih išao na ozbiljniju afričku i azijsku turneju. Posle Kine, imamo i ovaj Sporazum o slobodnoj trgovini. Verujem da ćemo za budućnost uspeti da napravimo nešto više - govori predsednik. 

Predsednik je istakao da se nada kada se Srbij pripremi za sve što sledi, jer je siguran da predstoji burna jesen na svetskom nivou, išao bi na afrički i azijsku turneju jer udi obraćaju pažnju na to.

- Videli ste da su Si i Putin dolazili ovde i uvideli znaja arapskog sveta - dodao je on.

- Mi odavde uvozimo kalcijum fosfat - kazao je Vučić te poručio da će ove godine uvoz da se poveća i veruje da Srbija može da ide na 500 miliona ali da je važno prvo povećati kapacitete Srbije.

Ukazao je i na to da je potrebno davati veće subvencije za stočarstvo kako bi se povećao izvoz.

- Mi ovdavde uvozimo kalcijum fosfat".Ove godine će uvoz da se poveća, verujem da Srbija može da ide na 500 miliona, ali je važno prvo povećati kapacitete Srbije.

- Egipat sada otvara mediteransku obalu, i to najmodernijim sadržajima. Biće jedna od najekskluzivnijih destinacija. Ako budemo imali liniju Beograd - Aleksandrija, stizaće se za 2 sata 20 minuta ili 2 sata 30 minuta, što je mnogo bliže od, recimo, Dubaija.

Informer

 

Predsednik Vučić se osvrnuo i na nove napade iz BiH.

- Da budemo precizni, rekla je da će Alah da me kazni. Kao i sveukupna hajka protiv Ane Brnabić, moramo da biramo reči i budemo pažljivi. Ajde da okrenemo ovako - možete da zamislite kakva bi hajka bila na nas da sam rekao da molim Boga da kazni predstavnika neke države. Nedvosmisleno je napisano da očekuje da me 'Alah kazni".To samo pokazuje kakav se tip kampanje vodi.

Pričao je i o kampanji u regionalnim medijima posle njegovog obraćanja u kome nisu tačno preneli njegvoe reči, te izvukli iz kontentsa kako je direktno prozvao BiH.

- U zagrebačkim medijima je to "neprepričljiva", ali opet nisu pustili šta sam rekao. Podgorički mediji ništa... Ali kad se pojavi njihovo sopštenje onda je pustitite u celini. Pa onda pustite i izjavu gospođe Subašić da vidite kako je plemenita. Super, ja sam kriv zbog Rezolucije, ja sam na to ponosan, a to da sam bio u pravu pokazuje činjenica da je čak 109 zemalja razumelo isto što i ja - bio je jasan predsednik. 

Na izjave da njegovog sina Danila "treba tuširati uranijumom" kaže da su se mnoge organizacije i udruženja oglasile i stale u odbranu pnih koji sramno napadaju Vučića i njegovu porodicu, što mu nikako nije jasno.

Informer

 

Predsednik je kazao da sasvim jasno odakle vetrovi duvaju i da je iznenađen govorm iz Srebrenice od strane Bećirovića.

 - Deset puta govorite o velikosprooj državnoj politiici, pričate gluposti o SANU, id a ne pričam o drugom. Sve to je očekivano i zato je za nas važno da budemo oprezni iizbegnemo to, jer mir radi u korst svih. Mi imamo kako da rastemo ekonosmki. Kaa čitate Helezove izjave vidite da je zo nbeko ko živi u komentarima obožavalaca, nema veze sa realnošću... Ne znaju kolika su plata i penzija u Srbiji, koliko smo puteva izgradili. Misle da sam držao snajper, a ja ga u životu nisam uzeo. Ja kad kažem pokaži to, onda je "maca pojela jezik". Dok opet neka nova laž ne zaživi u narednih 10/12 godina. Ako ne vidte napredak nečiji već živite u sovjim lažim, onda tu nema šta reći - objasnio je Vučić i dodao da je Siniša Mali javno ukazao na tačne brojke koje svedoče razvoju Srbije.

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abulom Geitom.

- Izuzetno dobar i sadržajan razgovor sa generalnim sekretarom Arapske lige Abulom Geitom o najvažnijim globalnim pitanjima, aktuelnom razvoju događaja na Bliskom istoku i dubokim i opsežnim promenama u međunarodnoj geopolitičkoj areni. Razgovarali smo i o mogućnostima za saradnju sa ovom uglednom organizacijom, koja svojom snagom i ozbiljnošću predstavlja izuzetno značajan faktor u međunarodnim odnosima -  naveo je predsednik Vučić.

Arapska liga je regionalna organizacija arapskih zemalja severne Afrike, Roga Afrike i jugozapadne Azije. Osnovana je u Kairu 22. marta 1945. godine, i tada ju je činilo šest članova.

Danas Liga ima 22 člana, a glavni cilj organizacije je približavanje zemalja članica i koordinacija međusobne saradnje, čuvanje njihove nezavisnosti i suvereniteta, kao i razmatranje pitanja od opšteg interesa arapskih zemalja.