15.07.2024.

12:42

Foto: Shutterstock

Vesti

Litijumski projekat "Zinnvald" je sada treći po veličini u Evropi! Proizvodiće do 18.000 tona litijuma godišnje!

Ažuriranje pozicionira "Zinnvald" kao drugi najveći litijumski projekat u Evropskoj uniji (EU) i treći po veličini u Evropi i po veličini resursa i po sadržaju litijuma, saopštila je kompanija. 

Najveće evropsko nalazište litijuma u ​​tvrdoj steni i četvrto po veličini bogatstvo na svetu bez slane vode je litijumski projekat "Cinovec" u Češkoj Republici, u vlasništvu European Metals i državnog preduzeća CEZ.

"Zinnvald" je najavio planove za sprovođenje studije pred-izvodljivosti (PFS) u svetlu ažuriranja procene. Studija ima za cilj da unapredi prošireni projekat i istraži potencijal za drugu fazu proizvodnje. Takođe će se baviti načinima za minimiziranje uticaja na životnu sredinu i zajednicu uz procenu rada tehničkih testova i kompromisa, rekao je rudar.

Izvršni direktor Anton du Plesis rekao je da bi PFS trebalo da bude završen u prva tri meseca 2025.

- Već smo završili mnoge tokove rada, a još nekoliko je u toku ili su pri kraju - rekao je du Plesis.

Informer

 

Ključne predstojeće prekretnice uključuju tekuće metalurške testove, detaljno planiranje rudnika, izdavanje dozvola i komercijalne aktivnosti.

Iako je kompanija u sigurnoj finansijskoj poziciji, istakla je da traži podršku nemačke savezne i državne vlade nakon što je u junu dobila poziv da se prijavi za grantove. Ponuda za učešće je izdata kao deo nove nemačke inicijative koja ima za cilj podsticanje razvoja klimatski neutralnih i strateški vitalnih tehnologija.

U slučaju uspeha, 70% sredstava će obezbediti savezna vlada, dok će preostalih 30% doprineti država Saksonija, koja je već pokazala podršku projektu lanca baterija.

Smešten u srcu evropske hemijske i automobilske industrije, projekat, oko 35 kilometara od Drezdena, očekuje se da će proizvoditi litijum karbonat, litijum hidroksid i litijum fluorid (Li2CO3, LiOH, LiF) ili kombinaciju.