Autor: Informer.rs

15.07.2024.

12:48

Foto: Miloš Rafailović/Ataimages

Vesti

Netačno iznesene tvrdnje: Ministarstvo rudarstva i energetike demantovalo navode Danijele Nestorović

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Naime, u Srbiji nijednom pravnom licu nije izdato koncesiono pravo na eksploataciju mineralnih sirovina. Postojeća zakonska regulativa iz oblasti rudarstva jasno definiše pravila, uslove i način na koji je moguće ishodovati odobrenje kako za istraživanje, tako i za eksploataciju mineralnih sirovina. S obzirom da koncesiono pravo na eksploataciju mineralnih sirovina nikome nije izdato, država ne može da snosi nikakvu štetu ili trošak koji bi se odrazio na građane i budžet Republike. 

Takođe, povodom tvrdnji o odlaganju nuklearnog otpada i izjavama da Evropska unija nema obavezu da u Srbiji primenjuje evropski standard o zaštiti životne sredine, ukazujemo da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i u skladu sa procesom evropskih integracija svi zakoni i podzakonska akta su usklađeni ili će biti usklađeni u tranzicionom periodu sa direktivama EU.

Srbija transponuje EU direktive u oblasti energetike i životne sredine i dodatno Srbija je potpisnica Sofijske deklaracije, ugovora o Energetskoj zajednici (gde je jedna od ugovornih strana i Evropska Unija) i Pariskog sporazuma, kojim smo se obavezali da uskladimo svoje politike sa evropskim ciljevima. Sve kompanije koje posluju u Srbiji su u obavezi da poštuju zakonsku regulativu Srbije, koja je podsećamo u procesu pregovora o članstvu u Evropskoj Uniji.

Krajem marta 2024. godine Evropski Parlament i Evropski Savet usvojili su izmenu procedura i kontrolnih mera za transport otpada, koje ima za cilj između ostalog, da EU ne izvozi svoje ekološke izazove u druge zemlje. Usvojene mere o izvozu otpada postaviće standard u prevenciji ekoloških i javnozdravstvenih problema u trećim zemljama koji su izazvani neodrživim upravljanjem otpadom koji je generisan izvan njih. Ova uredba će isključivo dozvoliti izvoz otpada generisanim u EU u zemlje koje nisu članice OECD-a ako te zemlje obaveste Komisiju da su voljne uvesti taj otpad i imaju sposobnost da održivo njime upravljaju.

Uzgred, Direktiva Evropskog Saveta 2006/117/Euratom od 20. novembra 2006. o nadzoru i kontroli pošiljki radioaktivnog otpada i istrošenog goriva, zabranjuje izvoz radioaktivnog otpada u bilo koje zemlje koje nisu članice EU i koje ne mogu da upravljaju radioaktivnim otpadom. Ne postoji zakonski okvir, niti postoje odgovrajuće infrastrukture koje bi omogućili skladištenje nuklearnog otpada iz EU u Republici Srbiji.

Najzad, član 4. zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018 i 10/2019) zabranjen je uvoz radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla na teritoriju Republike Srbije.

Podsećamo na važnost vođenja dijaloga i informisane rasprave, zasnovane na činjenicama, jer iznošenjem laži i netačnih informacija u javnost građani mogu biti dovedeni u zabludu. Apelujemo i na medije da provere informacije važne za bezbednost i zdravlje građana Srbije pre nego što ih objave" navode iz Ministarstva rudarstva i energetike.