15.07.2024.

18:41

Foto: Informer printscreen

Vesti

Hoće da naplate tragediju! Stevandić: Srebrenica ne sme da se koristi kao gorivo za sukob sa Srbijom i Srpskom!

Komentarišući govor predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji u Potočarima povodom obeležavanja 29 godina od zločina u Srebrenici, koji je optužio rukovodstvo Srbije da ugrožava mir u regionu, Stevandić je za Tanjug rekao da je Bećirović čovek koji zauzima medijski prostor samo ako napadne Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

Kako je naveo, u Federaciji BiH postoji namera da se tragedija u Srebrenici i rezolucija naplaćuje, poručivši da se naplaćivanje tragedije u Srebrenici, targetiranje Republike Srpske i nazivanje Srba genocidnim narodom ne isplati.

- U nama se mnogo toga promenilo od usvajanja rezolucije, mi smo mnogo više dostojanstva vratili u politiku. Srbi imaju političke namere da pokažu svetu da mora da ih uvaži, da brane svoju teritroriju, svoj narod i ustavna prava i u Srbiji, i u Srpskoj i na Kosovu i Metohiji - poručio je on.

Stevandić dodaje da u momentu kada je BiH nestabilna, Republika Srpska polako zauzima svoje mesto u svetu, istakavši da Republika Srska prije deset godina nije bila ovolika tema, a biti velika tema znači dobiti mogućnost da nešto objasniš.

- Nikada nije bilo toliko priče koliko je srpskih civila pobijeno u Kravicama, Bjelovcu, i to sve sami civili, a da je odmazda u Srebrenici izvršena nad muslimanskim vojnicima koji su učestvovali u tim masakrima. To je sada prvi put izašlo u javnost, to sada znaju islamske i druge zemlje, a to je bio deo geopolitičke agende podrške SAD Bošnjacima - naveo je Stevandić.

U momentu kada postoji srpsko jedinstvo i kada je odnos Srbije i Srpske perfektan, Stevandić kaže da nema potrebe na pozivanje velike Srbije i dodaje da bez obzira na podmukle prozivke praćene ružnim rečima, Srbija uvek pokaže poštovanje i pijetet prema Potočarima.

Govoreći o atentatu na bivšeg predsednika SAD i kandidata Republikanske stranke na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, Stevandić je ocenio da je Tramp ovim što se dogodilo izabran za američkog predsednika, i dodao da u trenutnom postdemokratskom dobu, za spoljno politiku SAD kao najmoćniju silu više nije bitno šta narod izglasa.