16.07.2024.

13:41

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Srbija mora redefinisati diplomatske poteze prema Rusiji! Đurđev jasan: Srpsko ekonomsko čudo bilo bi nemoguće bez ruskih energenata!

- Ne vredi što predsednik Srbije Aleksandar Vučić lavovski odoleva da uvede sankcije Rusiji i što se i on i premijer Miloš Vučević susreću sa predstavnicima Rusije kada imamo ministarstvo spoljnih poslova koje nije neutralno, koje nije ni suzdržano u obavljanju svojih diplomatskih aktivnosti. Rezultat toga bilo je nedavno još jedno glasanje u UN protiv Rusije, ovoga puta usmereno ka tome da ta zemlja preda nuklearnu elektranu u Zaporožju Ukrajini. Usvajanje te rezolucije od strane Srbije je nelogično sa aspekta državnih i nacionalnih interesa, kao i tradicionalnih srpsko-ruskih bratkih odnosa, i za to bi morao da odgovara ministar spoljnih poslova Marko Đurić - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev. 

Prema njegovim rečima, krajnje paradoksalno je to što je Srbija glasala protiv Rusije po pitanju energetike u situaciju u kojoj naša zemlja gotovo potpuno energetski zavisi od Rusije. 

I dalje kupujemo ruski gas po najjeftinijoj ceni, bez toga bi domaća privreda posrnula u ne bi bilo ni većih plata ni većih penzija. Srpsko ekonomsko čudo u proteklih deset godina bilo bi nemoguće bez jeftinih ruskih energenata - napomenuo je Đurđev. 

Predsednik Srpske lige podsetio je da je Rusija nedavno u Generalnoj skupštini UN glasala protiv Rezolucije o Srebrenici i time još jednom pokazala da možemo da se oslonimo na nju u međunarodnoj areni.