16.07.2024.

20:16

Foto: Foto: Printscreen

Vesti

Ćorka za Đilasovog i Marinikinog pajtosa! Albanski lobista proglašen krivim za primanje mita: Menendez osuđen po svim tačkama optužnice

Kazna će mu biti izrečena 29. oktobra. Porota je većala ukupno oko 12,5 sati, tokom tri dana, pre nego što je objavila presudu.

Menendez je optužen po 16 tačaka, uključujući mito, iznudu, delovanje kao stranog agenta, ometanje pravde i nekoliko tačaka zavere. To znači da moguća kazna koja mu preti ide i do 200 godina zatvora, iako je tako teška kazna malo verovatna.

Informer

 

On se izjasnio da nije kriv u ovom slučaju, kao i njegova supruga Nadin Menendez, čije je suđenje odloženo na neodređeno vreme nakon operacije zbog dijagnoze raka.

Tužioci su rekli da su tri biznismena platila mito Menendezu i njegovoj supruzi u zamenu da senator preduzme radnje u njihovu i korist vlada Katara i Egipta.

Prema optužnici, mito je uključivalo je zlatne poluge, "mercedes" koji je predat Nadin Menendez i više od 480.000 dolara u gotovini, koje je FBI pronašao u njihovim ormarima, kao i jakne sa Menendezovim imenom i drugu odeću prilikom pretresa njihove kuće u Nju Džersiju 2022. godine.

Dvojica biznismena, Vael Hana i Fred Daibes, suočili su se sa optižnicom zajedno sa Menendezom, dok je treći, Hoze Uribe, priznao krivicu i svedočio na suđenju.

Menendez nije svedočio u svoju odbranu, a njegov tim je tvrdio da je delovao u ime svojih birača, kao što bi svaki senator trebao, i da vlada nije dokazala da su gotovina ili zlatne poluge date kao mito.

En-Bi-Si njuz konstatuje da presuda stiže samo nekoliko meseci pre nego što se, na jesen, njegova kandidatura nađe pred glasačima u Nju Džersiju.

Menendez je pre nekoliko meseci, pošto mu je popularnost opala, odlučio da neće tražiti nominaciju od demokrata, ali je podneo zahtev da se kandiduje kao nezavisni kandidat, potez koji je pretio da zakomplikuje trku. Demokratski kandidat za mesto senatora je poslanik Endi Kim, a republikanski kandidat Kertis Bašo.

Menendez je, podseća se, u martu je naveo da bi njegova kandidatura mogla da zavisi od toga da li će biti oslobođen optužbi.

“Nadam se da će se moje oslobađanje od krivice dogoditi ovog leta i da će mi omogućiti da nastavim svoju kandidaturu kao nezavisni demokrata na opštim izborima”, rekao je tada Menendez, inače jedan od najvećih zagovornika kosovske nezavisnosti u SAD.

Ranije su američki mediji pisali o povezanosti Menendeza sa biznismenom osuđenim za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Američki senator Menendez, prema ranijem pisanju "Dejli Bista", bio je u bliskim poslovnim vezama sa Gazmendom Litom zvanim "Gas", inače rođenim bratom političara iz Demokratske partije u Albaniji, koji je osuđen za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Američki sajt "Dejli Bist" objavio je i da je Menendez "povezan sa trećom nacijom u čije unutrašnje i međunarodne intrige se mešao: Albanijom".

"Štaviše, tokom trajanja navodne šeme podmićivanja, Menendez je koordinirao sa albansko-američkom zastupničkom grupom u koju je Lita bio uključen, sastao se sa bratom biznismena (Korabom Litom) članom Demokratske partije u Albaniji, koji je u to vreme bio član albanskog parlamenta i sa njim razmatrao svoje zvanične izjave", piše "Dejli bist".

Medij podseća i da je početkom 2020. godine Menendez počeo više da se oglašava po pitanju Kosova, pridruživši se svom tadašnjem kolegi iz Predstavničkog doma poslaniku Eliotu Engelu iz Njujorka u potpisivanju pisma Trampovom državnom sekretaru Majku Pompeu u kojem je pozvao na uvođenje sankcija Srbiji i zagovarao "oštrije taktike" Prištine u pregovorima sa Beogradom.

Menendez je 2020. ugostio Vjosu Osmani i prištinskog premijera Aljbina Kurtija, a na jesen se ponovo obratio albanskoj lobi-grupi, nakon čega ga je ona pohvalila zbog čvrstih stavova o albanskim prioritetima na Balkanu.

Takođe, Menendez je izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost tzv. Kosova i zatražio je od američke administracije da se posveti pitanju Albanaca u "preševskoj dolini".

Javnosti u Srbiji poznat je i kao jedan od potpisnika pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, a u kojem su od svojih vlada zatraži kritičniji odnos prema Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Pre tri godine, zajedno sa albanskim lobistom Eliotom Engelom, tražio je da SAD uvedu sankcije Srbiji zbog povećanog uvoza oružja iz Rusije.