16.07.2024.

22:42

Foto: Informer

Vesti

Đurić: Prisustvo srpske delegacije na Samitu NATO-a bila ''moćna poruka''

''Tu sam zato što verujem da je to u nacionalnom interesu Srbije'', rekao je Đurić u intervjuu za Nešnel rivju. Istakao je da je u Vašington otputovao kako bi preneo poruku da Srbija želi da ima ''konstruktivnu ulogu u regionalnim i globalnim politikama, shodno svojim malim kapacitetima'', kao i da ''osveži sliku koju ljudi imaju o Srbiji'', pogotovo zato što je ''većina o Srbiji čula tokom devedesetih, što nije najbolja slika''.

Đurić je rekao da je na marginama Samita kratko razgovarao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i da ga je pozvao da poseti Srbiju, dodajući da je u razgovorima sa predstavnicima Bele kuće i američkog Stejt departmenta fokus bio na mogućim investicijama SAD u energetske projekte.

Naveo je da bi potencijalna investicija u vrednosti od 1,7 milijardi dolara u sektor solarne energije u Srbiji pomogla da Srbija diversifikuje svoje energetske izvore, pošto uglavnom u tom polju zavisi od Rusije. Đurić je istakao da Srbija ima pravo da nastavi da održava bliske veze s Moskvom i Pekingom, pošto već teži članstvu u EU i strateškom dijalogu s Vašingtonom.

''Ideja je da Srbija bude moderna zemlja sa punim članstvom u evropskoj zajednici'', rekao je Đurić, dodajući da je Beograd posvećen da sprovede reforme kako bi ostvario članstvo u EU do 2027, što je, kako je rekao, cilj svih političkih stranaka koje imaju predstavnike u vladi Srbije.

On je istakao da je pozicija Srbije ''kompleksna'' kad je reč o ratu u Ukrajini.

''Samo pogledajte mapu, i videćete da za Srbiju, s njenim problemima i nasleđem iz devedesetih, nije lako ići putem za koji smo se odlučili'', rekao je Đurić.

On je istakao da je Srbija, izabrala ''moralnu i legalnu'' poziciju utemeljenu na Povelji UN, uprkos kompleksnoj poziciji, poteškoćama, pritiscima i geopolitičkom položaju.

''Želim da naglasim da duboko žalimo zbog ovog konflikta. Želimo da se on što pre završi. Primili smo stotine izbeglica iz Ukrajine i ponudili razne vrste humanitarne pomoći toj zemlji, i nastavićemo da se zalažemo za prekid stradanja'', rekao je Đurić.

Dodao je da je njegov prvi sastanak na funkciji ministra spoljnih poslova bio onaj sa njegovim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.