17.07.2024.

14:03

Foto: Tanja Andric

Vesti

Gašić odbrusio Svečlji: Teroristi se u Srbiji hapse, dok su u Prištini na funkcijama!

- Na teritoriji Republike Srbije, za razliku od prostora pod kontrolom Prištine, niti su se obučavali niti se obučavaju bilo kakvi teroristi. Teroristi se u Srbiji hapse i procesuiraju, dok se u Prištini oni kreću slobodno, bave unosnim biznisom ili obavljaju javne funkcije - rekao je Gašić.

Gašić je istakao da poligoni Vojske Srbije služe isključivo njenim sopstvenim potrebama te da sve druge informacije i navodni dokazi koje pominje Svečlja predstavljaju obične laži i falsifikate.

- Takozvanom ministru unutrašnjih poslova takozvanog Kosova gospodinu Dželjalju Svečlji trebalo bi ukazati da, prilikom ocene uloge nosilaca najviših državnih funkcija u civilizovanim i demokratskim zemljama poput Republike Srbije, ne može primenjivati merila i standarde svojstvene njihovoj privremenoj samoupravi - naglasio je Gašić.

On je rekao da primarni posao prištinskog kvazidržavnog rukovodstva, već dugi niz godina, upravo predstavlja naoružavanje i obuka paravojnih formacija, suprotno odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Zadatak tih nezakonito naoružanih grupa, kako je naglasio, jeste da vrše teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji i sprovedu konačno etničko čišćenje tog prostora od nealbanskog stanovništva. Učinak njihovog kriminalnog delovanja svima je poznat - istakao je ministar odbrane.

Iako zaslužuje svaku osudu, ovakav narativ gospodina Svečlje, prema rečima ministra Gašića, proizilazi iz nedostatka elementarne sposobnosti administrativnog aparata u Prištini da shvati i primeni norme i principe vođenja miroljubive i konstruktivne politike.

- Sa druge strane, predsednik Republike Srbije bavi se pitanjima od najvišeg značaja za narod i državu sa ciljem stvaranja političkog i ekonomskog ambijenta u kome će bolje i bezbednije živeti svi naši građani bez obzira na veru i naciju. Sa pozicije vrhovnog komandanta Vojske Srbije, predsednik Vučić donosi isključivo strateške odluke, a sva ostala pitanja, u skladu sa zakonom prepušta Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Srbije - rekao je Gašić.

On je kao neozbiljan i irelevantan ocenio pokušaj takozvanog kosovskog ministra da optužbama koje su mesecima ranije odbačene aktuelizuje pitanje događaja u Banjskoj.

- Vojska Srbije će nastaviti sa svojim redovnim zadacima na celokupnoj teritoriji Republike Srbije u skladu sa Ustavom naše zemlje i važećim međunarodno-pravnim aktima, bez obzira da li to u gospodinu Svečlji i njegovim kolegama izaziva nezadovoljstvo ili nelagodu - rekao je Gašić.