18.07.2024.

11:16

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

'Građani ne treba da nasedaju na lažne priče tzv. ekologa' - Vesić: Briga za očuvanje životne sredine je prioritet Vlade

Dodao je da građani ne treba da nasedaju na lažne priče “lažnih ekologa” koji šire paniku i obmanjuju ljude.

- Lažne ekologe ne interesuje kako će narod u Loznici da živi, da li se iseljavaju iz tog mesta, da li će tamo biti izgrađeni putevi i otvorena nova radna mesta već samo da sprovode svoju političku agendu - rekao je Vesić gostujući na televiziji Pink.

Istakao je da je predstojeća poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca za Srbiju značajna zato što je Nemačka, uz Francusku, najveća i najznačajnija zemlja Evropske unije, a da opozicija, smatra Vesić, izjavama da nemački kancelar dolazi samo zbog jadarita pokazuje svoj amaterizam.

- Za Srbiju je značajno da ima dobre odnose sa Nemačkom, a kada je recimo moj resor u pitanju, Nemačka je prva evropska zemlja koja je prošle godine povećala za više od 50 odsto broj dozvola za kamione iz Srbije, čime su pokazali da poštuju našu zemlju i da žele sa nama još bližu saradnju i dali primer drugim zemljama poput Italije koje su učinile isto - rekao je Vesić.

Naveo je da zemlje EU žele da sarađuju sa Srbijom i da našu zemlju smatraju najznačajnim partnerom na zapadnom Balkanu i dodao da će Srbija, kada bude doneta odluka o proširenju EU, sigurno biti među prvim zemljama koja će biti primljena u EU.

- Poseta nemačkog kancelara Šolca veoma je važna za nas. Saradnja Srbije i Nemačke na svim poljima posebno je značajna. Radujemo se dolasku nemačkog kancelara i naš predsednik Aleksandar Vučić će svakako sa njim otvoriti razne teme u bilateralnom susretu koji će imati - rekao je Vesić.

Vesić je podsetio da je Vlada Srbije na sednici u utorak donela odluku kojom je vratila na snagu Uredbu iz 2020. godine – Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju eksploatacije i prerade minerala jadarit.

- To što je vlada uradila je sprovođenje odluke Ustavnog suda koji je poništio Uredbu vlade 2022. godine, kojom je ova Uredba stavljena van snage. Mi smo imali obavezu da sprovedemo tu odluku tako što ćemo Uredbu koja je bila poništena 2022. godine vratiti na snagu i na taj popuniti pravnu prazninu i omogućiti da se nastave svi započeti postupci koji su prekinuti 2022. godine - rekao je Vesić.

To, istakao je, ne znači da je doneta odluka o realizaciji projekta “Jadar” i istakao da će oni koji eventualno žele da vrše eksploataciju morati to da urade u skladu sa svim našim zakonima, pre svega zakonima koji se tiču zaštite životne sredine i rudarstva.

- Moraće da ispune najstrože uslove i tek kada se to bude dogodilo donećemo odluku da li će biti projekta ‘Jadar’ ili ga neće biti - podvukao je Vesić.

Istakao je da će se kod nas poštovati odluke suda, bile one za vladu ili protiv nje.

- Ova odluka Ustavnog suda je bila protiv odluke vlade jer su poništili vladinu odluku i mi prvi bismo u vladi trebalo da budemo nezadovoljni odlukom suda, ali je mi sprovodimo jer se o sprovodjenju sudskih odluka ne raspravlja - rekao je Vesić.

Podsetio je da je predsednik Vučić prvi insistirao na tome da se, ukoliko se ovaj projekat bude sprovodio, u našoj zemlji prave baterije, električni automobili.

- Takođe, čvrsta odluka naše vlade je da se upravo grade fabrike koje će omogućiti razvoj zapadne Srbije, a ono na čemu će insistirati ministarstvo koje vodim, to je da se istovremeno gradi i infrastruktura u tom kraju - dodao je Vesić.

Kada je reč o protivljenju projektu “Jadar”, ministar je rekao da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje i da će za to imati priliku tokom javne rasprave u koju će biti uključena javnost i svi zainteresovani. Dodao je da se rasprava o svim aspektima projekta treba da se obavlja u institucijama naše države a da će nam naši evropski partneri pomoći da nadjemo bolja rešenja.