19.07.2024.

10:41

Foto: printscreen

Vesti

Srbija će zauzeti centralno mesto u najvažnijim strateškim lancima vrednosti! Šefčovič: 19. jul će ući u knjige istorije kao datum bitan za razvoj Srbije!

Na plenarnoj sesiji Samita o kritičnim sirovinama, on je rekao da će 19. jul ući u knjige istorije kao veliki dan za ekonmiju Srbije, zato što danas Srbija postaje zemlja koja pravi korake napred da zauzme centralno u evropskoj ekonomiji.

Kako je naveo, Srbija će zbog tog projekta napredovati i postati jako važna zemlja i istakao da će ovim projektom ojačati srpska privreda.

Dodao je da će se ovim projektom ojačati srpska privreda.

Šefčovič je rekao da postoje razlozi za uspeh i za važnost ovog projekta.

"Želeo bih da podvučem zašto su predsednik Vučić i kancelar Šolc postavili stav prema ovim ljudima. Apsolutno sam uveren da će Srbija u ovom projektu napredovati ka važnim ciljevima", naveo je on.

Kako je istakao, prvi cilj je da se ojača srpska lokalna industrija kvalitetnim poslovima i drugim odličnim lokalnim projektima, a drugi cilj je da se to postigne uz poštovanje životne sredine Srbije.

"Evropska unija će rado pomoći Srbiji da ostvari ova dva centralna cilja. Imamo savet za električnu mobilnost ovde u Srbiji i hoćemo da se uključimo i da investiramo u srpski potencijal", rekao je Šefčovič.

Govoreći o nivou napredovanja ovog projekta, ocenio je da je Srbija, kako je istakao, već u Evropi.

"Ceo lanac vrednosti koji je razvijen na evropskom kontinentu. Ne radi samo o iskopavanju i ekstrakciji minerala, već i preradi tog materijala, proizvodnji baterije i mnogo toga još što doprinosi ispunjava ciljeve zelene tranzicije. I to će omogućiti rast srpske privrede i stvoriće na desetine hiljada visokokvalitetnih radnih mesta. Kada pričamo brojkama, vidimo više od 20.000 radnih mesta koje će se stvoriti i porast BDP Srbije u narednom periodu, koji je na izrazitom visokom nivou. To pokazuje koliko je bitan ovaj projekat za Srbiju, ne samo za Srbiju, takođe i za Evropu", rekao je Šefčović. 

On je u ime Evropske komisije izjavio da oni žele da podrže i da ubrzaju ovaj proces i da predlažu novo strateško partnerstvo u ovoj oblasti, pa je najavio potpisivanje memorandum o razumevanju.
"Potpisivanjem ovog dokumenta želimo da privučemo još više evropskih investicija u ovu zemlju, kako bi se proizvela još veća dodata vrednost upravo ovde u Srbiji. Drugi cilj koji delimo jeste održivi razvoj. Ekonomija mora da bude kompatibilna sa dobrostanjem i blagostanjem naše prirode i naših ljudi. Moramo da vratimo ono što je u prirodi, ono što uzimamo od nje i više da joj vratimo nego što uzimamo od nje. I to je poruka koja dolazi od ljudi, građana Srbije", rekao je Šefčovič. 

Dodao je da EU želi da izgradi čistiju i održiviju ekonomiju, želi da građani Srbije udišu sveži vazduh u vrtovima, da uživaju u zdravoj prirodi...

"Minerali kao što je litijum su važni, oni su od suštinskog značaja za zelenu tranziciju, ali ove rude moraju da se iskopavaju uz najvišu dužnu pažnju po pitanju živote sredine i drugih standarda. To je ono što očekuju građani Srbije, kao i svi Evropljani i u tom smislu ćemo podržati poštovanje najviših standarda", najavio je Šefčovič. 

Govoreći o baterijama od litijuma, objasnio je da svaka baterija koja se plasira na Evropsku uniju mora da poseduje digitalni pasoš, gde je jasno napisano koji je ugljenični otisak, odakle su došle strateške sirovine, da li su ispoštovani ekološki i socijalni standardi ili da li će se reciklirati ta baterija.

"Ako se to ne poštuje, baterija ne može da se plasira i prodaje u Evropskoj uniji, dakle moraju da se poštuju standardi Evropske unije i to je i garancija Srbiji i građanima Srbije da želimo da se baterije proizvode u Srbiji, ali da se poštuju najviši ekološki i socijalni standard i mislim da je to jako važna poruka za građane Srbije i za vladine i nevladine institucije i civilno društvo. Želimo da ostvarimo sjajnu saradnju i spremni smo da pomognemo u svakom pogledu", rekao je Šefčovič. 

Kada je reč o strateškim sirovinama, naglasio je da su jako bitne i da je jako važno da se pronađu rudnike tih ruda u Evropi. 

"To se ne dešava samo u Srbiji, imamo nove projekte u celoj Evropi. Možemo da pričamo o Finskoj i Francuskoj, Nemačkoj, Portugalu i Češkoj", naveo je on.

Šefčovič je izjavio da EU želi da projekat bude bezbedan, siguran i čist i za lokalne zajednice. 
"Moraju da se uspostave pravila, od zaštite voda do zaštite vazduha, poštovanja svih ekoloških i socijalnih standarda. I to mora da se primeni na svaki proizvod koji će se uvoziti na jedinstveno tržište Evropske unije. I nećemo praviti kompromise koji će štetiti zdravlju naših stanovnika i to je jedan od ciljeva našeg strateškog partnerstva. I obavezujemo se da ćemo o tome raditi usko sa Srbijom, da usvojite i primenjujete naše ekološke i socijalne standarde, jer zajedno možemo da osiguramo i zaštitu prirode Srbije i takođe postizanje visoko kvalitetnog proizvoda koji će moći da se prodaje na najvećem jedinstvenom tržištu na svetu a to je tržište EU", rekao je Šefčović.

Ocenio je da je svaki korak koji se preduzima radi poštovanja evropskih standarda i ulaska na jedinstveno tržište jeste korak dalje ka pristupanju Evropskoj uniji.

"Ambicija Srbije jeste da se pridruži porodici Evropske unije, a naša ambicija je takođe da ubrzamo taj proces, zato smo usvojili naš novi plan rasta za Zapadni Balkan. Znamo da Srbija sa 1,5 milijardi evra dobija najviše sredstava i zahvaljujući ovim planovima, Srbija može da oseti neke koristi pridruživanja Evropskoj uniji, pre nego što se zaista pridruži Evropskoj uniji. Na primer, integrisanje na jedinstveno tržište Evropske unije. To će osetiti i to na opipljiv način svi građani i privreda Srbije", rekao je Šefčović. 

Dodao je da EU želi da pomogne Srbiji da dalje harmonizuje svoje zakonodavstvo sa Evropskom unijom i da se pridruži rastu strateških sektora u EU.

"Osetićete pogodnost pridruživanja Evropskoj uniji već sada, pre samog pridruživanja i uveren sam da ćete to uraditi na ispravan način. Dozvolite mi da zaključim sa jasnom porukom. Evropa želi prosperitet Srbije, zato što je Srbija u srcu Evrope i Srbija pripada Evropskoj uniji", poručio je Šefčović.